شماره ١٢٧ – نگاهی دیگر به سریال سرزمین کهن

نامه پان ایرانیسم
شماره ١٢٧ – آدینه ٩ اسفند ١٣٩٢ – ٢٨ فوریه ٢٠١٤
www.paniranism.info – iran@paniranism.info

درود بر هم میهنان گرامی

مطالب زیر تقدیم میشوند

بختیاری‌ها احساس توهین کردند
نگاهی دیگر به سریال سرزمین کهن
پیام تسلیت گروهی از هموندان سازمان جوانان پان ایرانیست به سرور مهدی ملکی
پدرم هر روز بی تو روز مباداست
مراسم بزرگداشت وسالگرد زنده یاد حیدر قلی” اشکان” استرکی

پاینده ایران

بختیاری‌ها احساس توهین کردند

روشنک آسترکی
گزارش ويژه “راه ديگر” از اعتراض‌ها به «سرزمین کهن»

Roshanak2

اعتراض بختیاری‌ها به پخش سریال تلوزیونی «سرزمین کهن»، برای نخستین بار موجب توقف پخش یک برنامه تلویزیونی در صدا و سیما و عذر خواهی مسولان و دست اندرکاران تولید این سریال در پاسخ به اعتراضات مردمی شد.

در این سریال که روزهای پنجشنبه ساعت۳۰: ۲۲ از شبکه سه سیما پخش می شد، نقش یک خانواده منفی، نوکیسه و فاسد به خانواده‌ای با نام بختیاری داده شده که به آزار و اذیت یک خانواده روشنفکر، وطن پرست و مظلوم با نام اردکانی می‌پردازند. در فسمتی از سریال اردکانی، معلم تاریخی با اندیشه‌های چپ، خطاب به خانواده بختیاری فریاد می‌کشد و می‌گوید: «به چه چیز خودتون افتخار می‌کنین؟ به کدوم اصل و نسب؟ به سرپاگرفتن سگ‌های انگلیسی و کاسه‌لیسی کنسول انگلیس؟ می‌خواین فردا سر کلاس برای بچه‌ها قصه اینکه بختیاری‌ها چطور بختیاری شدند رو بگم؟»

6d5fg4444f

همچنین با نشان دادن تصویر سردار اسعد بختیاری قهرمان ملی مشروطه و از فاتحان تهران در نهضت مشروطه ایران که به دیوار خانه بختیاری آویخته است، وی را عنصر انگلیس معرفی می کند.

از سوی دیگر در قسمت نخست سریال و در کلاس درس، پس از توضیحات آموزگار درباره جدایی آذربایجان، به ناگاه دانش‌آموزی بلند می‌شود و می‌گوید: «ولی آقای معلم ترک‌ها بخاطر ظلم از ایران جدا شدند». آموزگار به جای پاسخ‌گویی تنها به مسخره کردن دانش آموز و تحقیرش اکتفا می کند. وجود چنین سکانس هایی در سریال نیز باعث اعتراض شده و این صحنه ها را با توجه به پیشینه سیاسی برخی دست اندرکاران سریال، تلاشی بر مشروعیت بخشیدن به اندیشه چپ ضد وطنی می دانند.

 

بختیاری‌ها در واکنش به این سریال یک اعتراض مدنی فراگیر را ترتیب دادند و به تجمع‌های اعتراضی در شهرهای مختلف پرداختند، که شاید بتوان گفت در سالهای اخیر در ایران بی‌نظیر بوده است. نقطه مشترک همه تجمع‌های اعتراضی بختیاری‌ها تاکید بر نقش آفرینی آنان در تاریخ ایران و تلاش برای حفظ تمامیت ارضی کشور بوده و خواسته آنان توقف پخش سریال، عذرخواهی کمال تبریزی و عزت الله ضرغامی و توضیح درباره علت این توهین بوده است. همچنین در طی روزهای اخیر برخی مردم دیگر نقاط ایران از جمله آذری ها با راه اندازی گروه های فیس بوکی به حمایت و همراهی با بختیاری پرداخته اند.

بر اساس گزارش‌ها در پی این تجمعات تعدادی از معترضین بازداشت شده‌اند که هنوز آمار دقیق این بازداشت شده‌ها مشخص نیست اما مجموع بازداشتی‌ها در شهرهای مختلف بالای ۱۰۰ نفر برآورد می‌شود.

از نگاه معترضین
مهرداد یکی از معترضان اهوازی در پاسخ به این پرسش که چطور این اعتراضات درابعاد گسترده و در شهرهای مختلف هماهنگ شد، به راه دیگر می‌گوید: پس از پخش قسمت دوم این سریال بود که بختیاری‌ها در شبکه‌های اجتماعی بخصوص فیس بوک شروع به اعتراض کردند و همزمان این اعتراضات به صورت پیامک میان مردم بختیاری رد و بدل می‌شد. اعتراض‌ها در طی دو سه روز به صورت خودجوش انسجام پیدا کرد و فراگیر شد و با اطلاع رسانی مردمی از طریق فیس بوک و پیامک مردم هماهنگ شدند و روز و ساعت و محل اعتراض مشخص شد.

امین دیگر معترضان به سریال سرزمین کهن معتقد است باید دانست در کل، سرشت و خواست و ارادهٔ بختیاری همیشه در ایران پرستی بوده است و هویت خویش را ورای هویت ایرانی نمی‌داند. برای همین هست که در برابر محرومیت‌ها و کم لطفی‌ها شکیبا بوده و هرگز این وضعیت بهانه‌ای برای ایران گریزی آنان نشده است. هر اندازه محرومیت برای اقوام ایرانی وجود داشته باشد به‌‌ همان اندازه (و اگر بیشتر نباشد) برای بختیاری هم دارای اعتبار بوده است. اما تاکنون این شرایط هرگز دلیلی نشده تا بختیاری بخواهد بر ایران زخم زده و وارد میدان ایل بازی و قومیت پرستی شود. بختیاری کل ملت ایران را سرفراز می‌خواهد و نه چیز دیگر. باید توجه داشت که صدا و سیمای جمهوری اسلامی برای نخستین بار نمی‌باشد که دست به تحریف تاریخ می‌زند و واقعیات را قلب می‌نماید و بر هویت ایرانیان می‌تازد. باید با رصد کردن دقیق و موشکافانه رسانه‌ای که نام ملی را بر خود نهاده است در مسیری گام برداشت تا هرگونه حرکت علیه منافع و هویت ملی ایرانیان با واکنشی درخور روبرو شود و در برابر ایجاد کینه میان اقوام ایرانی به شدت موضع گیری کرد.

علیرضا دیگر کاربر فیس بوک در اینباره می‌گوید: اگر چه این عقب نشینی و عذرخواهی در پی مقاومت مردم بختیاری با اهمیت است اما زیرکانه سعی شده مساله تنها به توهین به ایل بختیاری محدود شود. بحث بر سر این است که عوامل با تبرئه پیشه وری و فرقه دموکرات به دنبال چه بودند و چرا سعی کردند چهره‌ای منفی از بختیاری‌ها نشان دهند؟ ریشه مخالفت و نفرت آن‌ها از وطن پرستان چه هست و چگونه در صدا و سیمای ملی لانه کرده‌اند؟ مردم بختیاری حافظ شرف ایرانی و منافع ملی هستند و قطعا منظورشان از این اعتراض صرفا جنبه شخصی و ایلی نداشته بلکه به مانند بلندای تاریخ اغراض ملی و میهنی داشته‌اند. این پرسش هنوز باقیست که چه دستهایی می‌خواستند آذری‌ها و بختیاری‌ها را روبروی هم قرار دهند و وحدت ملی را خدشه دار کنند؟ چه دست‌هایی می‌خواهند تجزیه طلبان را با بودجه ملی در تلویزیون تبریه کنند و شهید جلوه دهند؟

اعتراض‌ها مسولان را همراه کرد
اعتراض به سریال سرزمین کهن، تنها به مردم محدود نشده است. نمایندگان بختیاری مجلس و ائمه جمعه شهر‌ها و استان‌های بختیاری‌ها نشین هم جزو معترضان هستند. محمد سادات ابراهیمی نماینده مردم شوشتر در مجلس، نسبت به پخش سریال تلویزیونی «سرزمین کهن» تذکر آیین نامه‌ای داد و به توهین به قوم بختیاری اعتراض کرد. او در نطق خود گفت: «قوم بختیاری در برابر رضاخان ایستادگی کردند و در جنگ جهانی اول در مقابل ارتش روس و انگلیس ایستادگی کردند. باید به صدا و سیما تذکر داد تا احساسات این قوم شریف را به بهانه ساخت سریال، خدشه دار نکند.»

از سوی دیگر نمایندگان شهرهای مسجدسلیمان، لالی، اندیکا و هفتکل، شوش‌تر، اهواز، لردگان، فارسان، اردل و کوهرنگ، شهرضا، شاهین شهر، لنجان، درود و ازنا و دزفول هم جزو معترضان به این سریال بودند و در ‌‌نهایت ۶۰ نماینده مجلس در تذکر کتبی خواستار توقف سریال سرزمین کهن و برخورد قاطعانه با سازنده آن شدند. در این نامه آمده است: «سریال سرزمین کهن با تحریف تاریخ بختیاری، چهره علی قلی خان سردار اسعد بختیاری و پسرش جعفرقلی خان از رهبران مشروطه خواه ایران را که جایگاه خاصی بین مردم بختیاری دارند و در صف مقدم مبارزه با استبداد قاجار و پهلوی بوده‌اند، خدشه دار کرده است. استفاده از عنوان بختیاری‌ها در دیالوگ‌های تند و تحریک آمیز برخلاف زندگی مسالمت آمیز اقوام و موازین حقوق بشری مورد نظر سازمان ملل و یونسکو بوده و نقض تعهدات بین المللی توسط صدا و سیما است».

محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام هم جزو معترضان به سریال سرزمین کهن بود. او در گفت‌و‌گو با عزت اله ضرغامی به تحریف تاریخ دراین سریال تذکر داد و با اشاره به اعتراضات صورت گرفته به متن این سریال و توهین به قوم بختیاری که در همه ادوار تاریخ و به خصوص تاریخ معاصر وطن پرستی و دین داری ایشان بار‌ها به اثبات رسیده، خواستار تجدید نظر جدی صدا و سیما در پخش این سریال جنجال برانگیز شد.

در ‌‌نهایت اعتراض‌ها رحمانی فضلی، وزیر کشور را هم با واکنش واداشت و با بیان اینکه اعتراض‌ها با آرامش انجام شده است، گفت: «موضوعی که رخ داده به هرحال موجب رنجش خاطر قوم بختیاری شده است که از ایرانیان اصیل و قومی است که همواره همراه انقلاب بوده و هست، و به هر حال باید این مساله به نوعی جبران شود.»

محمدتقی توکلی، نماینده الیگودرز از ارجاع سریال «سرزمین کهن» به کمیسیون امنیت ملی مجلس خبر ‌داده و گفته است که این سریال برای بررسی‌های بیشتر به کمیسیون امنیت ملی مجلس ارجاع شده. همزمان سیدعلی طاهری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز اعلام کرده است که این سریال در کمیسیون فرهنگی مجلس نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

توضیحات دست اندرکاران
با جدی شدن اعتراض مردم بختیاری، کارگردان، تهیه کننده، مدیر گروه فیلم و سریال و ناظران مجموعه تلویزیونی سرزمین کهن گزارش در نامه‌ای خطاب به معاون صدا و سیما درباره برخی ابهامات پیش آمده در زمینه این سریال توضیحاتی را ارائه کرده‌اند.

در بخشی از این نامه آمده است: «بی‌تردید دست اندرکاران این سریال به هیچ وجه حتی در تصورات ذهنی خویش قصد کوچک‌ترین بی‌احترامی به ساحت مردم شریف و پر افتخار بختیاری را نداشته‌اند. مشاهده قسمت‌های آتی این مجموعه تلویزیونی موید این واقعیت خواهد بود. با این وجود چنانچه پخش قسمت‌های اولیه این مجموعه موجب رنجش خاطر هموطنان عزیز بختیاری شده است، مراتب عذرخواهی خود را اعلام می‌کنیم.» محمودرضا تخشید مدیر گروه فیلم و سریال شبکه سه، محمد مسعود تهیه کننده سریال، کمال تبریزی کارگردان سریال و عباس سلیمی نمی‌ن مشاور تاریخی پروژه از جمله امضا کنندگان این نامه هستند.

همچنین نامه‌ای منتسب به امیر آقایی -بازیگر سریال سرزمین کهن- در فضای فیس بوک منتشر شد که در قسمتی از آن گفته است: «غیرتتان را می‌ستایم و به نوبهٔ خود؛ تنها می‌توانم بگویم قصد ما بی‌احترامی نبوده است. اساسآ قهرمان سریال سرزمین کهن یک بختیاری ست. اما یک سوال برایم باقی ست: آنروزهایی که برای مردم سرزمینم محکوم به ممنوع الکاری بودم؛ از این خیل غیرت و جوانمردی؛ چرا حتی شاخهٔ گلی برای تسکین زخم‌هایم روانه‌ام نشد؟»

Sarzamin Kohan

در مقابل این توضیحات بختیاری‌ها معتقدند این توضیحات فرافکنی است و باری از توهین‌های ارائه شده کم نمی‌کند. برخی نیز معتقدند این سریال ضمن توهین به بختیاری‌ها به نوعی در قسمت‌های نخست که تا کنون پخش شده است به تطهیر اندیشه حزب توده و فرقه دموکرات می‌پردازد و در ‌‌نهایت به صورت آشکار و نهان در دیالوگ‌ها به نفرت پراکنی و ایجاد شکاف میان ملت ایران می‌پردازد.

همچنین در پاسخ به نامه امیر آقایی گفته می‌شود که اعتراض به ممنوع الکار شدن بازیگران روش دیگری را می‌طلبد و چنین اعتراضاتی تا کنون با عنوان تباری صورت نگرفته و تاکید می‌شود واکنش به مشکلات صنفی باید از کانال دیگری صورت بگیرد.

در همین زمینه یکی از کاربران فیس بوک می‌گوید: «وظایف؛ کارکرد‌ها و محدودیت‌های نهاد‌های مدنی هنوز برای بخش بزرگی از جامعه ما ناشناخته ست و این البته عجیب هم نیست که امیر آقایی نداند وظیفه اعتراض به مشکلات اهالی سینما برعهده تبارها نیست. اما این حرکت بخصوص در نوع خود بی‌نظیر بود. بهره گیری از حداکثر ظرفیت و دستیابی به هدف مشخص بدون انحراف از هدف و با کمترین هزینه‌ها؛ نوع کلاسیک یک حرکت مدنی بود».

سیمایی که ملی نیست
قابل ذکر است این اولین بار نیست که نحوه عملکرد صدا و سیما اعتراضات بخشی از مردم ایران را در پی دارد. بروز گسست در اتحاد ملت ایران می‌تواند در وهله اول ضربه‌ای جبران ناپذیر به حاکمیت و دولت و در وهله دوم به کشور وارد کند. از سوی دیگر با توجه به وجود انواع مشکلات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی که ناشی از عدم مدیریت صحیح دولت های مختلف بوده، کشور در حال حاضر نیازمند یک عزم و وحدت ملی برای اصلاح مشکلات است.

در پایان گفتنی است برخی اقداماتی که خواسته یا ناخواسته از سوی مسولان و دولتمردان در حوزه‌های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی طی دهه‌های گذشته انجام گرفته تا حدی به شکاف بین اقوام دامن زده و حساسیت‌هایی را در میان مردم ایجاد کرده است. حتی شاهد بوده‌ایم در حوزه رقابت‌های سیاسی، بار‌ها و بار‌ها بر شکاف‌های اجتماعی دامن زده شده و از آن بهره برداری‌های سوء صورت گرفته است. در هر حال بی‌تفاوتی یا عدم تجدید نظر در نگاه مسولان باعث می‌شود مردم در برابر این اقدامات مشابه سکوت نکنند و بروز دوباره چنین اعتراضاتی اجتناب ناپذیر شود.

***
نگاهی دیگر به سریال سرزمین کهن

علیرضا افشاری
بر گرفته از تارنمای ایران بوم

یادم می‌آید هنگامی که مجموعه‌های تلویزیونی دلیران تنگستان، سربداران و یا حتی میرزاکوچک‌خان را که می‌دیدیم سراپا لبریز از حس غرور ایرانی بودن می‌شدیم و با همه‌ی این قهرمانان، که هر کدام در گوشه‌ای از این «سرزمین کهن» به دفاع از میهن پرداخته بودند، احساس نزدیکی و یگانگی داشتیم. شاید بخش‌هایی از آن مجموعه‌ها هم دقیقاً منطبق بر تاریخ نبود اما طبیعی بود، چرا که سریال با فیلم مستند یا داستانی متفاوت است و دوم آن که آن مجموعه‌ها را رسانه‌ای ملی با بودجه‌ای ملی برای همه‌ی ایرانیان ساخته بود. از این رو، عجیب نبود که از سریالی که عنوان زیبای «سرزمین کهن» را بر خود داشت و توسط کارگردانی خبره با پیشینه‌ای قابل توجه ساخته شده بود نیز چنین انتظاری داشته باشیم. اما شوربختانه این مجموعه‌ی تلویزیونی نه تنها چنین انتظاری را برآورده نکرد، بلکه، در کمال شگفتی، تأثیری خلافِ آن هم داشت.

یکی از نخستین موضوعاتی که همیشه پیشکسوتان داستان‌نویسی به نویسندگان جوان سفارش می‌کنند دقت در انتخاب نام شخصیت‌های داستان است؛ انتخابی که برای کسی برخورنده نباشد ــ به‌ویژه اگر قرار است شخصیتی منفی، یا نه‌چندان خوشایند، آفریده شود. برای همین است که نویسندگان نامدار در بیشتر مواقع از نام‌هایی یا نامتعارف یا بسیار عمومی بهره می‌برند. چنین موضوعی به‌ویژه در مناطق و کشورهایی که چندین تیره یا قوم در آن زندگی می‌کنند بیشتر رعایت می‌شود و همگان آن را می‌دانند ــ مگر آن‌که تعمدی در کار باشد. در کشور ما، سابقه‌ی اختلاف‌اندازی میان اقوام هر چند از هنگام حضور نیروهای اشغالگر بلشویک در جنگ جهانی دوم به سختی عقب‌تر می‌رود اما در چند دهه‌ی گذشته، با کوشش واقعاً شبانه‌روزی نیروهای ایران‌ستیز در رسمیت دادن به این گفتمان و متأسفانه همراهی معدودی از بازیگران عرصه‌ی سیاست که با الفبای تاریخ و فرهنگ کشور و مسائل و منافع ملی آشنا نیستند چنین موضوعی بسیار برجسته شده است. شاهد این سخن، وضعیتی است که در چند سال اخیر در فضای ورزشی کشور و شیوه‌ی هواداری متعصبانه‌ی تماشاگران تیم‌های قومی پدید آمده است. پس، نمی‌توان عوامل سازنده‌ی سریال را ناآگاه دانست. هم فیلم‌ساز گرامی سابقه‌ی برخورد صنف پرستاران را با فیلمی هم‌چون شوکران به یاد دارند و هم مشاور گرامی سریال، خاطره‌ی واکنش گروه‌هایی از مردم آذربایجان را به کاریکاتوری که در روزنامه‌ی ایران به چاپ رسیده بود. شاید، گفته شود هر دو آن رویدادها معلول خواست‌هایی سیاسی بودند، اما مگر سیاست در این سال‌ها به سمت و سوی بهتری رهسپار شده تا ما انتظار وقوع چنان رویدادهایی را نداشته باشیم؟ فراموش نکنید که در هیچ کجای فیلم شوکران تأکیدی بر ارتباط میان شغل قهرمان زن فیلم با کاری که انجام می‌داد نشده بود و در هیچ کجای آن فیلم قهرمان مرد فیلم هم با گفتن جمله‌هایی تعمیم‌دهنده پای شاغلانِ محترم صنف یادشده را به میان نکشانده بود. اما در سریال سرزمین کهن، نه‌تنها گزینش چنین نامی غیرحرفه‌ای و شبهه‌برانگیز ــ و حتی بی‌سابقه در کل مجموعه‌های تلویزیونی ــ است، بلکه با تصاویری که از منزل و پیشه‌ی خانواده‌ی بختیاری می‌بینیم بر اتصال و این‌همانیِ بختیاری بودن آنها تأکید شده بود و هم آن که بارها ــ در حالی که ضرورتی نداشت و حتماً دست‌اندرکاران بر پیامد چنین کاری آگاه بودند ــ این نام به شکل تعمیم‌یافته طرف خطاب دیگر قهرمان مجموعه قرار گرفته بود. از این‌رو، ادعای استفاده‌ی تصادفی از نام خانوادگی بختیاری و این که این نام ربطی به قوم بختیاری ندارد نادان فرض کردن مخاطب و عذر بدتر از گناه است. حتی نام اردکانی هم به‌زعم نویسندگان و مشاوران با دقت و زرنگی برگزیده شده، چرا که اگر قرار بود همان معیارهای انتخاب نام بختیاری رعایت شود چنین فردی قاعدتاً می‌بایست نامش آذری باشد؛ چرا که هم توده‌ای است، هم هوادار فرقه‌ی دموکرات، و فراموش نکنیم فرقوی‌ها از بختیاری‌ها به خاطر نقش‌شان در دفاع از تمامیت ارضی ایران دل پرخونی دارند! در حالی که بر پایه‌ی درست و منطقی، هر چند این فرد می‌تواند اهل اردکان یا هر جای دیگری از سرزمین کهن‌مان باشد، اما لزومی ندارد نامش نام منطقه‌ای خاص باشد که تأکیدی بر هویتش تلقی شود.

در این‌جا شوربختانه می‌توان جای پای گفتمانی را دید که در این سال‌ها در ظاهرِ دشمنی با غرب همان راهی را می‌رود که آنان خواستارش هستند. اگر از نگاهی که می‌شد از آن برداشت همراهانه‌ی مجموعه با فرقه‌ی دموکرات آذربایجان را داشت و گفت‌وگوهای بعضاً غافلگیرکننده‌ای ــ ولو از زبان افراد عضو یا هواخواه فرقه ــ که به تطهیر آنان و قصدِ سوءشان برای تجزیه‌ی ایران می‌پرداخت، بگذریم که خود بحثی مفصل را می‌طلبد، می‌توان تصویر سریال از معلم تاریخ را شاهد آورد؛ جایی که آشکارا تلاش می‌شود تاریخ با شاه‌پرستی، که در ذهن سازندگانِ مجموعه زشت‌ترین و نادرست‌ترین پدیده است، گره زده و در نتیجه مذموم شود (نمی‌دانم چرا نام سریال را «سرزمین کهن» انتخاب کرده‌اند؟). نگاهی که مجموعه به تاریخ تجزیه‌ی ایران ــ در صحنه‌‌ای که معلم درباره‌ی نقشه‌ی تاریخی ایران سخن می‌گوید ــ دارد و ارائه‌ی تصویری تمسخرآلود از مرزهای فرهنگی ایران ــ با اغراق‌نمایی در این مرزها ــ به‌جای آن‌که از نقش انگلستان و روسیه در این تکه پاره کردن سرزمین‌های ایرانی یاد شود، کاری است که به‌حق بی‌بی‌سی فارسی هم به این زیبایی از پسِ آن برنمی‌آمد.

اگر عباس سلیمی‌نمین مشاور کمال تبریزی نبود شاید می‌شد تذکر ریاست سازمان صدا و سیما به معاونت آن و صداگذاری‌های مجدد بر روی سریال و حذف برخی کلام‌ها را پذیرفت، اما با حضور وی که علناً مدافع نگاهی متفاوت به تاریخ ایران است و آشکارا خود را هوادار نظریه‌های غیرعلمی فردی که نافی بخشی از تاریخ ایران است می‌داند به‌نظرم آنانی که دغدغه‌ی امنیت ملی را دارند باید برخوردی مطمئن‌تر را پیشه کنند. در این‌جا سر آن ندارم که درباره‌ی شیوه‌ی نگاه او به تاریخ ایران نقدی داشته باشم اما به‌گمانم این سخن متین باشد که جای طرح نگاه‌هایی متفاوت در محافل علمی، مجلات تخصصی و یا حداکثر در میزگردهایی با حضور مخالفان باشد، و نه در مجموعه‌ای تلویزیونی و در رسانه‌ای که باید ملی باشد. هزینه‌ی چنین مجموعه‌هایی نه از جیب حامیانی خاص، بلکه از بیت‌المال پرداخت می‌شود.

پایان سخن آن‌که، اگر هم‌میهنان بختیاری ما متمدنانه برخورد کردند و جایی را به آتش نکشیدند و ساختمانی را ویران نکردند و تن به آشوب ــ که می‌توانست هدف بازیگران پشت پرده باشد ــ ندادند و خردمندانه، و همان‌طور که انتظار می‌رفت و شایسته‌ی نام‌شان بود از دریچه‌ای ملی، به مخالفت برخاستند، آنانی که نگران تشویش اذهان عمومی هستند نباید از حداقل اخطارها و توبیخ‌ها کوتاهی کنند. به‌نظرم همان‌ برخوردی که در ماجرای روزنامه‌ی ایران با مسؤول آن صفحه و کاریکاتوریست روزنامه انجام گرفت، حداقل کاری است که به جهت جلوگیری از بازتولید چنین حرکت‌هایی می‌تواند انجام شود.

علی قلی خان سردار اسعد ، سردار مشروطه خواه و پیشگام تیره ی بختیاری در فتح تهران


ستارخان ، مشروطه خواه و سردار آذربایجانی که با پایمردی او و نیروهای زیر فرمان او در محاصره ی تبریز ، جان تازه ای به کالبد جنبش مشروطه دمیده شد


یپرم خان ، مشروطه خواه و سردار پیشگام ایرانیان ارمنی در جنبش مشروطیت


باقرخان ، مشروطه خواه و یار وفادار و همراه ستارخان


محمدولی خان تنکابنی ، مشروطه خواه و سردار پیشگام نیروهای گیلان که به همراه یپرم خان برای آزادسازی تهران از دست محمدعلی شاه به سوی تهران روانه شد

***

پیام تسلیت گروهی از هموندان سازمان جوانان پان ایرانیست به سرور مهدی ملکی

پاینده ایران
با ناراحتی بسیار آگاه شدیم سرور مهدی ملکی از اعضای حزب پان ایرانیست در سوگ مادربزرگ خود داغدار شده‌اند.
درگذشت این بانوی گرانقدر را به همرزم گرامی مان، سرور مهدی ملکی و خانواده ایشان دل آرامی گفته و برای بازماندگان آرزوی صبر و تندرستی داریم.
گروهی از هموندان سازمان جوانان حزب پان ایرانیست
۸ اسفند ۱۳۹۲ خورشیدی

***

پدرم هر روز بی تو روز مباداست

روشنک استرکی

نمی‌دانم از کجا شروع کنم برایت. ازکدامشان؛ از کدامین نبودنت. مرگت، کمبودت و نبودت همیشه تمام وجودم را خنج می‌زند. یک مرگ نمی‌تواند ساده باشد. نمی‌تواند تاثیری در زندگی کسی نگذارد. نمی‌تواند بی‌اهمیت باشد.

معتقدم حادثه مرگت زندگی مرا تغییر داد، بدون آنکه بخواهی! زندگی همه ما را. مطمئنم اگر بودی اینطور نمی‌شد. شاید زندگی‌ام جاهایی طور دیگر به هم می‌ریخت، اما اینطورِ به خصوص نه!

درست است. حادثه مرگت زندگی مرا تغییر داد. اگر بودی شاید نمی‌توانستم همه چیز را برایت بگویم، اما حالا که نیستی فکر می‌کنم نیازی نیست چیزی را برایت توضیح دهم، خودت همه چیز را می‌دانی. اوایل فکر می‌کردم دیگر بعد از رفتنت نمی‌شود خندید، نمی‌شود زندگی کرد، نمی‌شود شاد بود، اما می‌دانی که همیشه اینطور نبود. می‌دانی همیشه نبودن و کمبودت را حس می‌کردم ولی با این حال انگار پر رنگ‌تر از همیشه بودی.‌ ای کاش می‌توانستم به خودم بقبولانم که مثل همه آنهایی که زیر خروار‌ها خاک خوابیده‌اند، رفته‌ای و همه چیز تمام شده است.

الان دیگر خیلی وقت است رفته‌ای ولی قلب من هنوز هم تیر می‌کشد. هنوز هم از شنیدن نامت چیزی در وجودم فرو می‌ریزد و زیر پا‌هایم سست می‌شود. هنوز می‌توانم بوی نیامدنت را حس کنم. هنوز برای نبودنت بغضم می گیرد. چطور این اتفاق افتاد؟ چطور من و ما از دستت دادیم؟اگر عشق و انسانیت و آرمان می‌توانست به تنهایی انسان‌ها را سالم و پا برجا نگاه دارد باید پانصد سال عمر می‌کردی.

راستی موقع رفتنت آن همه امید و شادابی را به که سپردی؟ آن همه عشقی که قلبت را لبریز کرده بود چه شد؟ در این مدت که نبوده‌ای هیچ وقت به لحظه‌های سختی که بر ما گذشت فکرکرده‌ای؟ هیچ وقت دیدی چند بار مادر از درون ترک خورد و مثل چینی بند زن‌های حرفه‌ای روحش را بند زد و دوباره ایستاد؟ می‌بینی نیستی ولی مادر هنوز عاشقت است؟ دیدی قدم در راهت گذاشتم ؟ راستی بودی در کنارم روزی که به قلمت سوگند خوردم؟می‌بینی این روز‌ها را؟ این روزهای ما و ایران را؟ ای کاش می‌توانستم کاری کنم برگردی و تا همیشه به حضورت بچسبم. حتی اگر آن انسان شریف، وارسته، مبارز، مهربان، آگاه و دانا هم نبودی، باز نبودنت حسرت بود. چه برسد به حالا که حسرت نبود پدر و استاد را باید توامان داشته باشم.
.
پی نوشت: دلنوشته ای که امسال به یاد پدر نوشتم همان حسرت ها و دلتنگی های سالهای گذشته بود، تنها سیصد و شصت و پنج روز بیشتر و عمیق تر شده است. ترجیح دادم بخشی از دلنوشته پارسال را به اشتراک بگذارم. http://wp.me/pMqZt-1V

Roshanak va Pedar

***
مراسم بزرگداشت وسالگرد زنده یاد حیدر قلی” اشکان” استرکی

مراسم بزرگداشت و سالگرد زنده یاد مرحوم حیدر قلی اشکان استر کی در روز پنج شنبه ٨ اسفند ماه یک هزار وسیسد ونود ودو خورشیدی از ساعت پانزده وسی دقیقه در باغ رضوان اصفهان قطعه ٢٧ برگزار گردید.
روانش شاد, یادش گرامی و راهش پر راهرو باد .

Ashkan Aramgah

***

پان ایرانیست‌ها و همه زندانیان سیاسی را آزاد کنید

FreeA.Abedini

FreeAbolzal

Abedini dar Tazahorat

رزمنده پان ایرانیست ابوالفضل عابدینی پیش از زندان هنگام تظاهرات در مقابل سفارت شیخک نشین امارات

Saman

***

تارنمای نامه پان ایرانیسم:
http://paniranism.info

فیسبوک نامه پان ایرانیسم:
www.facebook.com/paniranism

تارنمای سازمان جوانان حزب پان ایرانیست:
http://paniranist.info

فیسبوک سازمان جوانان حزب پان ایرانیست:
https://www.facebook.com/paniranist.info

تارنمای هواداران پان ایرانیسم:
www.paniranism.net

تارنمای حزب پان ایرانیست:
http://paniranist.org

فیسبوک حزب پان ایرانیست
www.facebook.com/paniranistparty

تارنمای تریبون آزاد پان ایرانیست در خوزستان:
www.pan-iranist.net

کانال یوتیوب حزب پان ایرانیست:
http://www.youtube.com/paniranistparty

سازمان برونمرزی حزب پان ایرانیست
همبستگی‌ ملی‌ . یکپارچگی ایران . حاکمیت ملت
هم میهن گرامی‌: برای ایرانی یکپارچه، آزاد، آباد، سربلند و دمکرات با حاکمیت ملت به ما بپیوندید

iran@paniranism.info
www.paniranism.info

درخواست هموندی
www.paniranist.org/a.htm

کنون ای هم وطن ای جان جانان / بیا با ما بگو پاینده ایران

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Copyright©2010-2018.