هم میهن گرامی, مهر نموده و ما را در پخش نامه پان ایرانیسم یاری نمایید. سپاس!
نامه پان ایرانیسم
هواداران حزب پان ایرانیست در برونمرز
شماره 139، دوشنبه 29 شهریور ماه 1400، 20 سپتامبر 2021
www.paniranism.info . iran@paniranism.info
تحولات افغانستان و منافع ملی ما
وقتی به پنجشیر میرسی,، گرامیداشت احمد شاه مسعود
گفتگوی اختصاصی کیهان لندن با لطیف پدرام سیاستمدار افغانستانی؛ طالب نمیتواند افغانستان را کنترل کند!
دکلمهی شعر عقاب از سوی احمد مسعود
چقدر تکلیف سیاستهای جمهوری اسلامی در زمینه افغانستان تحت سلطه طالبان روشن است؟
تحولات افغانستان و منافع ملی ما
احسان هوشمند
تحولات افغانستان بازتاب گستردهای در ایران داشته و تسلط طالبهای افغانستان بر بسیاری از شهرستانهای این کشور و نیز دو دروازۀ مرزی با ایران موجب بروز نگرانیهایی در کشور، از جمله در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی، شده است. انتشار اخبار و تصاویری از پیشرویهای طالبان، بیآنکه پیش از آن دربارۀ افغانستان اطلاعات درخور و شایستهای به جامعۀ ایرانی منتقل شود، موجب بروز این نگرانیها شده است.
۱. افغانستان یکی از همسایههای شرقی ایران است که پیوندهای تاریخی، اسطورهای، فرهنگی و زبانی عمیقی با جامعۀ ایران دارد. این کشور در دهههای گذشته، دورهای طولانی و سخت از نابسامانی و بیثباتی را تجربه کرده است. اشغال افغانستان از سوی نیروهای ارتش سرخ شوروی سابق، تلاش آمریکا و متحدان عرب آمریکا برای یاریرساندن به مجاهدین افغانستانی که در حال مبارزه با اشغالگران شوروی بودند و همزمان کمک ایران به مجاهدین افغانستانی، درحالیکه همزمان کشورمان درگیر جنگ هشتساله با عراق بود، خروج نیروهای شوروی از افغانستان و تسلط مجاهدین بر افغانستان و آغاز دور تازهای از اختلافات و جنگ فرسایشی میان نیروهای رقیب در افغانستان شد و از ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۶ افغانستان به دلیل جنگ میان گروههای رقیب مجاهدین سابق صحنۀ کشاکش و خونریزی بود. جنگ نیروهای رقیب موجب شد تا طالبان بتواند بر کابل مسلط شود. تسلط طالبان بر افغانستان و حضور القاعده و رهبران القاعده در کنار نیروهای طالبان، ترور فرماندۀ ارشد نیروی مقاومت در برابر طالبها، یعنی فرمانده احمد شاهمسعود، از جمله اتفاقات دورۀ حاکمیت طالبان است. در سال ۱۳۷۷ و در دورۀ تسلط طالبان بر افغانستان، کنسولگری ایران در مزارشریف مورد حمله قرار گرفت و حدود ۱۰ نفر از دیپلماتها و خبرنگاران ایرانی در مزارشریف قتل عام شدند. حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ به برخی مراکز اقتصادی و سیاسی آمریکایی از سوی القاعده موجب شد تا آمریکا در اکتبر همان سال به بهانۀ حضور القاعده در افغانستان، به همراه نیروهای همپیمان به طالبهای افغانستان حمله کند و زمینۀ شکست این گروه و شکلگیری دولت حامد کرزی در افغانستان را فراهم سازد.
احمدشاه مسعود، فرماندۀ بزرگ جنبش استقلال افغانستان
در کنار چند تن از همرزمانش
آمریکا پس از این حمله در دورهای ۲۰ساله در افغانستان بهصورت نظامی حضور داشت و ترامپ در سال گذشته خبر خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را اعلام کرد. در هفتههای گذشته و پس از خروج نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان، طالبان عزم خود را برای تسلط بر بخشهای گستردهای از افغانستان نمایان کرد و بهاینترتیب امروز طالبان بر بخش وسیعی از افغانستان بهجز شهرهای بزرگ مسلط شده است.
۲. افغانستان با جمعیت حدود ۳۰ میلیون نفری همسایۀ راهبردی شرق ایران به شمار میرود. افزون بر پیوندهای تاریخی، فرهنگی و تمدنی، دو کشور مناسبات اقتصادی و اجتماعی عمیقی دارند. از جمله ایران با وجود مشکلات گستردۀ داخلی، در چهار دهۀ گذشته ، میزبان صدهاهزار نفر از مهاجران و آوارگان افغانستانی بوده است و ضمن میزبانی، فرصتهای اشتغال و کار و تحصیل برای بخش بزرگی از این جمعیت انبوه را فراهم کرده است. همچنین در شرایط موجود بیش از یکچهارم واردات افغانستان از ایران صورت میگیرد و ایران با حدود دو میلیارد دلار صادرات به افغانستان بزرگترین شریک تجاری این کشور در سالهای گذشته است. حجم صادرات ایران به افغانستان در سالهای گذشته روند روبهرشدی داشته است. در سالهای گذشته و پس از سیاستهای آبی افغانستان برخی تنشها در روابط دو کشور روی داد. ساخت سدهای مختلف بر روی رودخانهها و ممانعت از واردشدن حقابۀ ایران از افغانستان برخلاف موازین حقوقی از جمله مسائلی است که در سالهای گذشته در روابط ایران و افغانستان بروز کرد. برخی سیاستگذاریهای فرهنگی که ضدیت با فرهنگ و تمدن مشترک تاریخی میان دو کشور از آن استشمام میشد، از جمله دیگر مسائل فیمابین بود که هرازگاهی رسانهای میشد. هرچند در دورۀ ۴۰ سالۀ گذشته آگاهی و اطلاعات عمومی ایرانیان دربارۀ اهمیت راهبردی افغانستان برای کشورمان چندان مورد توجه دستگاههای ذیربط قرار نگرفت و طبق روال جاری مسائل شرق کشور، اعم از مسائل داخلی و نیز مسائل خارجی، کمتر مورد توجه عمومی قرار گرفت.
۳. هرچند در دورۀ ریاستجمهوری اشرف غنی سیاستهای آن کشور تابعی از روابط ایران و آمریکا بود و دولت غنی اقبال زیادی به توسعۀ روابط با ایران نشان نمیداد، اما پیوندهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی میان ایران و افغانستان قویتر از آنی بود که با مواضع دولت افغانستان موانع جدی برای آن ایجاد شود. بهویژه که برخی جناحهای سیاسی در افغانستان نیز رویکرد نسبتا مثبتی به ایران داشتند.
برگرفته از : روزنامۀ شرق ، یکشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۰، شمارۀ ۴۰۴۸
***
وقتی به پنجشیر میرسی,، گرامیداشت احمد شاه مسعود
***
گفتگوی اختصاصی با لطیف پدرام سیاستمدار افغانستانی؛ طالب نمیتواند افغانستان را کنترل کند!
روشنک آسترکی
– لطیف پدرام: به گمان من طالبان بسیار زودتر از آنچه فکر میشود بساطشان در افغانستان جمع خواهد شد و یا میروند در جنوب کشور جمع میشوند.
– «من گمان نمیکنم پاکستانیها قدرتمندتر از اتحاد شوروی باشند! هر کسی بخواهد، هر قدرت دیگری بخواهد افغانستان را اشغال کند مسلماً شکست خواهد خورد.»
– دولت آمریکا «حتا به آن پیمان استراتژیکشان که میبایست دو سال قبل از خروج، نوکران دیگرشان مثل غنی را در افغانستان در جریان میگذاشتند نیز عمل نکردند. دولت جو بایدن دروغ گفت و مردم افغانستان را وسط خون و آتش و مرگ تنها گذاشت. دولت بایدن فراتر از اینکه جنایت کرد، مردم افغانستان را تحقیر کرد. شما فرودگاه کابل را ببینید! زنان، بچهها، مادرانی که بچههایشان را از دست دادند و نمیتوانستند آنها را پیدا کنند. زنهایی که وسط هواپیماهای این جنایتکاران آمریکایی زایمان کردند! مردم افغانستان جنایات رژیم بایدن را فراموش نمیکنند.»
https://kayhan.london/fa/1400/06/18/%DA%AF%D9%81%D8%AA%DA%AF%D9%88%DB%8C-%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%B5%DB%8C-%DA%A9%DB%8C%D9%87%D8%A7%D9%86-%D9%84%D9%86%D8%AF%D9%86-%D8%A8%D8%A7-%D9%84%D8%B7%DB%8C%D9%81-%D9%BE%D8%AF%D8%B1%D8%A7
***
دکلمهی شعر عقاب از سوی احمد مسعود
***
چقدر تکلیف سیاستهای جمهوری اسلامی در زمینه افغانستان تحت سلطه طالبان روشن است؟
گفتگوی حجت کلاشی در برنامه ۶۰ دقیقه بی بی سی با موضوع
***
اندیشه وحدت بخش پان ایرانیسم و کوشش در حزب پان ایرانیست و سازمان جوانان حزب پان ایرانیست یگانه راه نجات ایران از تجزیه و فروپاشی است.
***
hamvandi@paniranist.org
شبکه های اجتماعی نامه پان ایرانیسم
تارنما: www.paniranism.info |
شبکههای اجتماعی حزب پان ایرانیست تارنما:www.paniranist.info |