شماره ۱۶۹ – به اشک دیده باید شست خاک پاک ایران را

درفش ملی ایران

نامه پان ایرانیسم
شماره ۱۶۹ – چهار شنبه ٣٠ مهر ماه ١٣٩٣ – ٢٢ اکتبر ٢٠١٤
www.paniranism.info– iran@paniranism.info

درود بر هم میهنان گرامی

مطالب زیر تقدیم میشوند

برای شناخت کوروش خط میخی یاد گرفتم
گرامی‌داشت حافظ در آمستردام با شرکت استاد داریوش آشوری و غفران بدخشانی شاعر افغان
توافق اجباری ایران و چین در پتروشیمی به ضرر سازندگان داخلی
آسمان بدون بارش در ۱۵ استان کشور
به اشک دیده باید شست خاک پاک ایران را

پاینده ایران

برای شناخت کوروش خط میخی یاد گرفتم

برگرفته از بخش فارسی بی بی سی – امیر پیام

یکی از هم میهنان گرامی ما که در چند هفته گذشته با یکی از مسؤلین “نامه پان ایرانیسم” نامه نگاری داشته, مهر نموده و این گزارش آموزنده از کوروش بزرگ را همراه با مهرخویش به همکار ما فرستاده اند که از مهر ایشان سپاسگزاریم. از همه هم میهنان خواهش داریم که مقالات و گزارشات ملی و آموزنده برای ما ارسال دارند. پیشتر سپاسگزاریم

در یکی از نامه های پیشین گفته بودی 45 سال قبل وقتی هنوز خیلی جوان بودی و تازه کلاسن نهم را پشت سر گذاشته بودی به امریکا امدی و البته امروز همه تار و پود تن و روانت ایرانیست. شما تنها چنین نیستید هموطن دیگری به نام رضا ضرغامی در لندن، انگلستان، به دنیا آمده اما بزرگ شده شهر بوستون، آمریکا، است. در هاروارد درس حقوق خوانده و اکنون در یک دفتر حقوقی در شهر واشنگتن دی‌سی در زمینه حقوق محیط زیست مشغول به کار است. با وجود این، از ایران که سخن می‌گوید، یک در میان می‌گوید “وطنم”. او نه فقط فارسی را خیلی خوب اموخت بلکه خط میخی و زبان پهلوی را نیز خوب اموخت و جالب اینکه در تمام عمرش جنعا کمتر از 90 روز در ایران بوده است!! چرا شما و رضا ضرغامی چنین هستید؟

Reza Zarghami 1

رضا ضرغامی فقط ۱۱ سال سن داشت که یک روز با دفتر ریچارد فرای، ایران‌شناس فقید که در آن زمان استاد شرق‌شناسی در دانشگاه هاروارد بود تماس گرفت و برایش پیغام گذاشت.

“ریچارد فرای را پیش‌تر در یک میهمانی ایرانی دیده بودم و مجذوب علاقه‌اش به تاریخ ایران شده بودم. او خیلی زود بعد از دریافت پیغام تلفنی تماس گرفت و با حوصله به پرسش‌های من جواب داد. از آن پس تا همین اواخر او همیشه یکی از مشوق‌های من بود.”

در مقدمه کتاب ۷۰۰ صفحه‌ای که رضا ضرغامی به تازگی درباره کوروش کبیر، پادشاه هخامنشی، منتشر کرده ریچارد فرای نوشته: “این کتاب نه تنها به عنوان بهترین پژوهش درباره کوروش که باید به عنوان تحقیقی دقیق درباره آغاز پیدایش ایران و امپراتوری هخامنشی مورد توجه قرار گیرد.”

در تمامی ۱۶ سالی که رضا از ۱۳ تا ۲۹ سالگی صرف تحقیق درباره تاریخ ایران و کوروش کبیر کرد، ریچارد فرای و او هر دو ساکن بوستون آمریکا بودند و گاه ساعت‌ها بر سر ایران گپ می‌زدند.

بعدها که رضا برای ادامه تحصیل در رشته حقوق وارد دانشگاه هاروارد شد، در کنار واحدهای درسی خود با پرودز اکتور شروو، استاد ایرانشناسی دانشکده زبان‌ها و تمدن خاور نزدیک دانشگاه هاروارد، که در آن زمان جانشین ریچارد فرای شده بود، واحدی درباره زرتشتیان و آیین مانی گذراند.

محل تولد لندن، محل رشد و نمو بوستون، وطن ایران
پدر و مادر رضا ضرغامی بعد از انقلاب بهمن ۵۷ از ایران مهاجرت کردند. او در لندن، انگلستان، به دنیا آمده اما بزرگ شده شهر بوستون، آمریکا، است. در هاروارد درس حقوق خوانده و اکنون در یک دفتر حقوقی در شهر واشنگتن دی‌سی در زمینه حقوق محیط زیست مشغول به کار است. با وجود این، از ایران که سخن می‌گوید، یک در میان می‌گوید “وطنم”.

Reza Zarghami 2

رضا ضرغامی می‌گوید علاقه‌اش به تاریخ از کودکی و در خانواده به وجود آمده است

بعد از ضبط چمدان برای این که مطمئن شوم تعریف وطن را می‌دانم به لغت نامه دهخدا مراجعه کردم: “وطن . [وَ / وَ طَ] (ع اِ) جای باش مردم. (منتهی الارب). جای باشش مردم . (کشاف اصطلاحات الفنون ). جای باشش. جای اقامت. محل اقامت. مقام و مسکن. (ناظم الاطباء) (از اقرب الموارد). جائی که شخص زاییده شده و نشو و نما کرده و پرورش یافته باشد. شهر زادگاه. میهن و نشیمن. (ناظم الاطباء). میهن. (فرهنگ اسدی). سرزمین که شخص در یکی از نواحی آن متولد شده و نشو و نما کرده باشد”.

سالهای اول که از ایران مهاجرت کرده بودم فکر می‌کردم اگر در کودکی به ‘خارج’ آورده شده بودم و یا مادر و پدرم من را در ‘خارج’ به دنیا آورده بودند، دیگر نه مشکل زبان داشتم و نه مشکل آمیختن با فرهنگ جدید اما گفتگو با رضا و تارا (که چمدانش به زودی پخش می‌شود) نشانم داد که لزوما چنین نیست. در ورای مشکلی به نام زبان و فرهنگ‌پذیری، مهاجران حتی در نسل‌های دوم و سوم هم با موضوعی به نام “هویت ملی و تاریخی” دست به گریبان خواهند بود.

از رضا ضرغامی پرسیدم اگر از کودکی این قدر عاشق تاریخ ایران شده بوده، چرا در دانشگاه تاریخ نخوانده؟
“می‌شود خواهش کنم از این سوال بگذریم! من هنوز برای این پرسش پاسخی پیدا نکرده‌ام.”
مجموع روزهایی که او در ایران بوده به عدد ۱۰۰ نمی‌رسد اما فارسی را به خوبی یاد گرفته و علاوه بر آن خط میخی می‌داند.

“در پاسارگاد داشتم سنگ نوشته‌هایی که به خط میخی بود می‌خواندم که برخی از بازدیدکنندگان متوجه شدند و دور من جمع شدند. چند ساعتی شده بودم راهنمای تور برای آنها.”

او برای جمع آوری اطلاعات درباره کوروش چند سال پیش به ایران سفر کرد و در همان یک سفر تقریبا بیشتر آثار باستانی معروف مربوط به دوران هخامنشی را از نزدیک دید.

فرار مغزها از آمریکا
اگر فرض کنیم دانشگاه هاروارد همان دانشگاه شریف آمریکاست، آن‌گاه فارغ التحصیلان این دانشگاه هم باید در چشم مردم آمریکا چون نخبگان شریف دیده شوند. بر همین اساس، احتمالا مهاجرت فارغ التحصیلان هاروارد به خارج از آمریکا هم “فرار مغزها” از آمریکا محسوب خواهد شد. با این همه، رضا ضرغامی آماده است که به ایران برود.

“اگر از سوی یک دانشگاه در ایران دعوت شوم، حتمن می‌روم. مطمئنم که تجربه خوبی خواهد بود.”

Reza Zarghami 3

کتاب ‘شناخت کوروش’ به تازگی در آمریکا منتشر شده است

علاقه رضا ضرغامی به تاریخ ایران پایانی ندارد. وقتی از کوروش و امپراتوری آن حرف می‌زند، به وجد می‌آید. به حدی که آرزو می‌کنی کاش او ۲۵۰۰ سال پیش به دنیا آمده بود. اگر چنین می‌شد شاید رضا یکی از همان سربازان هخامنشی می‌شد که تصاویرشان بروی دیوارهای تخت جمشید حک شده است.

“هرگز فراموش نمی کنم. رفته بودم پاسارگاد. بالای تل‌تخت ایستاده بودم که دیدم در افق یک گله گوسفند به همراه چوپانی در حرکتند. یک لحظه به خودم گفتم احتمالا ۲۵۰۰ سال پیش هم کوروش که می‌خواست قصری بر بلندی تپه تل‌تخت بسازه، همین‌جا می‌ایستاده و همین منظره عبور گله و چوپان را در افق نظاره می‌کرده. مثل این که پاسارگاد معنای لغوی‌اش هست اردوگاه پارس‌ها و در آن ایام هم احتمالا کوروش و بسیاری از مردمان پارس اینجا زندگی می‌کردند و گله‌ها در افق این دشت حرکت می‌کردند.”

***

گرامی‌داشت حافظ در آمستردام با شرکت استاد داریوش آشوری و غفران بدخشانی شاعر افغان

Ghafran Hafez 1Ghafran Hafez 2Ghafran Hafez 3Ghafran Hafez 4

***

توافق اجباری ایران و چین در پتروشیمی به ضرر سازندگان داخلی

بر گرفته از تارنمای سازمان جوانان حزب پان ایرانیست

Petrochemical

ایران و چین در صنایع نفتی و پتروشیمی به توافق‌نامه‌ مالی و اعتباری جدیدی دست یافتند.

محمد حسن پیوندی، معاون شرکت ملی صنایع پتروشیمی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا)، ضمن اعلام خبر بالا افزود که در کنار این توافق جدید، «برای خرید فناوری MTO برای تبدیل متانول به الفین و پروپیلن تفاهم نامه‌ای به امضا می رسد.»

بر اساس این گزارش، صنعت پتروشیمی ایران می‌خواهد تا توسعه و جهش در این حوزه را با استفاده از منابع مالی و دانش فنی چینی‌ها به انجام برساند.

راهی بازگرداندن درآمد‌های بلوکه‌شده نفتی

این درحالی است که رضا پدیدار، رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت، تصمیم شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای استفاده از خطوط اعتباری و مالی چینی در ۲۰ پروژه ملی را تنها راه برای بازگرداندن بخشی از درآمدهای نفتی بلوکه‌شده ایران در چین دانست.

او با بیان اینکه دولت راه دیگری برای آزادسازی درآمدهای نفتی بلوکه‌شده خود در چین ندارد، تاکید کرد که خبر ورود کالاها و تجهیزات چینی در این پروژه‌ها «خبر خوبی برای سازندگان داخلی نیست.»

در همین رابطه، عباس شعری مقدم، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در گفت‌و‌گویی با ایرنا تصدیق کرده است که استفاده از منابع مالی چینی به سلطه چین بر پروژه‌ها و کاهش اختیار ایران خواهد انجامید.
وی با بیان اینکه ۲۰ طرح پتروشیمی ایران با خط اعتباری چین گشایش خواهد یافت، افزود: «در طرح‌های پتروشیمی که با فاینانس چینی ساخته خواهد شد حدود ۵۰ درصد کالا و تجهیزات این پروژه‌ها توسط سازندگان چینی انجام می گیرد.» به عبارت دیگر در این طرح‌ها ایران تنها واجد ۵۰ درصد «آزادی خرید» برای تامین کالا و تجهیزات است.

***

آسمان بدون بارش در ۱۵ استان کشور

برگرفته از تارنمای سازمان جوانان حزب پان ایرانیست

گزارش بارش‌های کشور در سه هفته نخست سال آبی جدید (اول تا ۲۳ مهر ۹۳) نشان می‌دهد که ۱۵ استان کشور در این مدت، شاهد آسمانی بدون بارش بوده‌اند.

به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، از ابتدای سال آبی جدید تا ۲۳ مهر‌ استان‌های اصفهان، البرز، ایلام، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبی و شمالی، خوزستان، سمنان، فارس، قم، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان، هرمزگان و یزد بدون بارش گزارش شده است.

در این مدت، در استان تهران سه میلی‌متر و استان کرمان نیز فقط یک میلی‌متر بارش ثبت شده است.

همچنین در این مدت بیشترین بارش در استان گیلان به میزان ۱۹۰ میلی‌متر ثبت شده که این میزان بارش درمقایسه با دوره مشابه سال آبی گذشته ۱۰۹ درصد و در قیاس با بارش‌های دوره مشابه درازمدت ۹۸ درصد افزایش داشته است.

استان‌های مازندران با ۱۱۸ میلی‌متر، آذربایجان‌شرقی با ۳۷، اردبیل با ۳۶ و آذربایجان غربی با ۲۶ میلی‌متر بارندگی مناسبی را در ابتدای سال آبی جدید داشته‌اند.

***

به اشک دیده باید شست خاک پاک ایران را

دکتر محمد استعلامی (متولد سال ۱۳۱۵- اراک)
پژوهشگر، استاد دانشگاه, ادیب، مولوی‌پژوه و حافظ‌ شناس

Hemaseh Khak

حماسه خاک
برای ایرانم…
من از این خاک روییدم
دلم را گل از این خاک است
می جان من از انگور این تاک است
چه باک ار کینه ها آلوده اش کردن
به اشک دیده باید شست خاک پاک ایران را
من آن را بارها با اشک دیده شستشو دادم
بر این خاک به اشک عاشقان شسته
گیاهی را که خودرو در کنار کوچه اسفند میروید
نخستین برگهای بید مجنون را
کنار باغ فروردین
حضور سرخ خونین شقایق را
که همچون اخگری با عمر بس کوتاه
به روی سینه کهسار می تابد
بهارن چشمه های را که روزی چند
میان صخره های کوه می جوشد
یکایک قطره ها را
نغمه روییدن هر قطره ای را نیز
چون جانم دوست میدارم
درود ای خاک درود بی شمار از من
خراسان خطه “جان وخرد” را مهد پیر توس
بلور جام نیشابور را
پر از فروغ باده اندیشه خیام
که در تاریکی تاریخ
به سان صبح زیبای خراسان است
درود آن “جومه نارنجی ” قوچان
دشت حاصلخیز گرگان را
تو را مازندران! ای سبز چون طبع منوچهری
تو را ای مخمل زیبای شالیزار سر بر دامن جنگل
تو را ای باغ سبز چای لاهیجان!
تو آذربایجان! ای مرزبان قبله ی زرتشت!
تو را ای پاسدار میهن از دشمن!
تو را هم دوست میدارم
تو ای کولی! بلندای تنت را پای چادرها به رقص آور
بزن فالی به من آن قصه ی ناگفته را واگو
تو کردستان! که مهد دلربایان و دلیرانی
تو هم از ساکنان خانه غمگین این جانی
لرستانی تو! دارم “سی تو” هم حرفی
تو هم آزادگی را تا فراز آسمان بردی
تو را هم دوست میدارم.
تو خوزستان! تو ای کانون گرم گرمی و امید
بمان ای آتش عشق وطن! با من
تو ای شوش! ای کتاب بسته تاریخ!
تو را ای بیکران آفتاب دشت!
تو را ای شهد باران نخل دشتستان!
تو را ای ساحل بوشهر! تو را ای نغمه غمگین ماهیگیر!
چو جانم دوست میدارم.
تو را ای دوست!
که “دامانت پر از گل بود و سوی شهر می رفتی”
و چون سعدی حدیثی از گلستان گفت
تو آن “دامان گل را ریختی آویختی از دامن سعدی”
و می دانی بهار آن سال
گلستانی به بار آورد که از باد خزانش هیچ بیمی نیست
تو را هم دوست میدارم
تو هان! ای ” پیرهن چاک غزل خان! “
ای “صراحی بر کف سرمست خو کرده! “
که شب ها چون زگلگشت مصلی باز می گشتی
کنار آب رکن آباد
به نرمی سرفرا گوش لسان الغیب می بردی
که “خوابت هست؟ “
تو با آن “باده شبگیر”
غریب خسته از زهد ریایی را
به سان “ذره ای رقصان میان نور”
به سوی “خلوت خورشید” می بردی
تو را هم دوست می دارم.
تو ای سرپنجه فرسوده رنجور
که زیر آسمان روشن کرمان
شبانگه آرزوهای طلایی خواب می بینی
و فردا باز
به پای دار قالی صد هزاران گل
به روی تار و پود خام می ریزی
تو را هم دوست می دارم.
کنون جان مسافر عزم ملک سیستان دارد
ندارد توشه راهی مگر یک آرزوی خام
که روی خاک آن سامان
نشان پای رخش تهمتن بیند
دریغ اما
که هرجا تهمتن آنجا شغادی هست
و چاهی پر ز خنجرهای زهر آلود
کنار برکه هامون
سخن از آرزوی خام دیگر هست
که روزی مریمی از دوده زرتشت
به تقدیر اهورایی ز هامون بارور گردد
مسیحایش همان هوشیدر زرتشت
درفش پاکدینی را برافرازد
و چون ره دیگر گیری
کویرت بر سر راه است
نمکزار است اما هرچه آلوده است
در اینجا پاک خواهد گشت
کنار این کویر خشک و بی بر
شهر پاک راستگویان است
در آتشگاهشان آتش فروزان است
در آن آتش فروغی از جهان مینوی برجاست.
فراتر در دل ایران زمین شهر صفاهان است
در آن “نصف جهان” خفته است
چرا نصف جهان گفتم؟
سرانگشت هنرمند صفاهانی جهانی از هنر دارد.
مسافر! عاشق دلخسته ی این خاک!
نسیم زنده رود است این نمی خواهی فرود آیی؟
سمافر خود نمی داند کجا باید فرود آید؟!
صفاهان؟ یزد؟ کرمان؟ یا کنار آب رکن آباد؟
به خوزستان؟ به آذربایجان؟ یا ساحل گیلان؟
“کدامین شهر از این ها خوشتر است” ای دوست؟
برای عاشق دلخسته ی این خاک
کدامین شهر از این ها “شهر دلبر” نیست؟؟
آلبوم: شاعر ،شعر و ایران

***

پان ایرانیست‌های دربند و زندانیان سیاسی را آزاد کنید

FreeA.Abedini

***

تارنمای نامه پان ایرانیسم:
http://paniranism.info

فیسبوک نامه پان ایرانیسم:
www.facebook.com/paniranism

تارنمای سازمان جوانان حزب پان ایرانیست:
http://paniranist.info

فیسبوک سازمان جوانان حزب پان ایرانیست:
https://www.facebook.com/paniranist.info

تارنمای حزب پان ایرانیست – سازمان برونمرزی (شاخه آمریکای شمالی)
www.paniranism.net

تارنمای حزب پان ایرانیست:
www.paniranism.org

فیسبوک حزب پان ایرانیست
www.facebook.com/paniranistparty

تارنمای تریبون آزاد پان ایرانیست در خوزستان:
www.pan-iranist.net

کانال یوتیوب حزب پان ایرانیست:
http://www.youtube.com/paniranistparty

سازمان برونمرزی حزب پان ایرانیست 
همبستگی‌ ملی‌ . یکپارچگی ایران . حاکمیت ملت
هم میهن گرامی‌: برای ایرانی یکپارچه، آزاد، آباد، سربلند و دمکرات با حاکمیت ملت به ما بپیوندید

iran@paniranism.info
www.paniranism.info

درخواست هموندی
www.paniranist.org/a.htm

کنون ای هم وطن ای جان جانان / بیا با ما بگو پاینده ایران

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Copyright©2010-2018.