شماره 33 – سی سال تلاش برای تغییر نام مقدونیه و اهمیت آن برای ما

هم میهن گرامی, مهر نموده و ما را در پخش نامه پان ایرانیسم یاری نمایید. سپاس!

نامه پان ایرانیسم

شماره 33 – پنج شنبه 24 خرداد ماه 1397 – 12 ژوئن 2018
www.paniranism.info . iran@paniranism.info

 

درود بر هم میهنان گرامی

نوشته های زیر تقدیم می شوند:

سی سال تلاش برای تغییر نام مقدونیه و اهمیت آن برای ما
واکنش ها به نام گذاری سرزمین های شمال ارس به آذربایجان در ایران
پژوهش‌های درباره تاریخ و قوم شناسی آذربایجان
زبان فارسی فصل مشتر ک ایرانیان
به مناسبت زادروز استاد سعید نفیسی، ادیب و مورخ برجسته‌ی معاصر
گزنفون ميگويد: ایرانیان کودکان خود را در دادگاه ها حاضر میکردند
کاهش ۸۰ درصدی قدرت خرید ایرانیان طی ۸ ماه
دو مرزبان کشورمان در درگیری با اشرار تروریست غرب کشور به شهادت رسیدند
انهدام دو تیم تروریستی دیگر در شمال غرب کشور

پاینده ایران
نامه پان ایرانیسم

گزنفون ميگويد: ایرانیان کودکان خود را در دادگاه ها حاضر میکردند تا دادرسی را به چشم بینند و با اصول داوری و اجرای عدالت آشنا و از رشوه گیری و دزدی و تصرف در مال دیگران خودداری كنند

سی سال تلاش برای تغییر نام مقدونیه و اهمیت آن برای ما

محمد آمره

بعد از تلاش سی ساله، #یونان و مقدونیه بر سر تغییر نام مقدونیه به توافق رسیدند.

وقتی در جنگ‌های بالکان در سال‌های ۱۹۱۲ تا ۱۹۱۳ نیروهای عثمانی از مناطق وسیعی که #مقدونیه خوانده می‌شد بیرون رانده شدند، این مناطق میان یونانی‌ها و صرب‌ها تقسیم شدند و بخش کوچکی هم به بلغارستان رسید*.

بعد از تجزیه یوگسلاوی سابق کشوری با نام مقدونیه در شمال یونان تشکیل شد. این نام گذاری از ابتدا با مخالفت شدید یونان مواجه شد چرا که یونان معتقد بود این گونه نام گذاری با هدف ادعای ارضی علیه یونان در آینده است.

وقتی یوگسلاوی تقسیم شد، یونان تنها با نام جمهوری مقدونیه یوگسلاوی سابق موافقت کرد اگرچه این کشور در بسیاری از مناطق دنیا با نام مقدونیه شناخته می‌شد*.

درست در شمال یونان استانی با همین نام وجود دارد که باعث می‌شود حساسیت یونان را بر انگیزد. اما یونان نسبت به این امر هوشیار بود و آنقدر این نام را به رسمیت نشناخت تا دولت مقدونیه را مجبور به تغییر نام کرد.

یونان پس از نزدیک به سه دهه مذاکره، فشار و جلوگیری از عضویت این کشور در اتحادیه اروپا و ناتو توانست نام مقدونیه به جمهوری مقدونیه شمالی تغییر کند.

هر چند این نام ابتدا باید در مجلس مقدونیه تصویب شود و بعدتر نیز به رای مردم‌ گذاشته شود پس از کسب بیشترین رای در قانون اساسی این کشور اقدام شود اما شرط یونان برای به رسمیت شناختن این کشور و اجازه عضویت در ناتو و اتحادیه اروپا تغییر نام است.

اما چرا این تغییر نام برای ایران مهم است؟

در سال ۱۹۱۸ کشوری متشکل از خان نشین های قفقاز با نام جمهوری دموکراتیک #آذربایجان تاسیس شد که هم‌نام با یکی از استان‌های مهم شمالی ایران بود. در همان زمان اعتراضات زیادی از سوی روشنفکران ایرانی شد و روزنامه های زیادی در این باره نوشتند و قصد تاسیس یک کشور با این نام را هدف گذاری برای ادعای سرزمینی به خاک ایران دانستند. در سال ۱۳۲۰ این کشور به اتحاد جماهیر #شوروی الحاق شد و در سال ۱۹۹۱ نیز پس از فروپاشی شوروی به عنوان یک کشور مستقل تاسیس شد که بلافاصله مورد شناسایی دولت وقت جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت.

شاید این ابهام پیش آید که کشور تازه تاسیس شمال ایران از ابتدا نام جمهوری دموکراتیک آذربایجان (بعدها جمهوری آذربایجان) را برای خود برگزیده است اما مقدونیه با فشار ۳۰ ساله یونان صفت جمهوری را به نام خود افزوده است اما آنچه میان این دو تفاوت دارد تاریخچه و تبار کشورهاست.

همانطور که بالاتر گفته شد قوم مقدونی در آن منطقه وجود داشت و بعد از عقب نشینی عثمانی میان سه کشور تقسیم شد و بخشی از آن به یونان ضمیمه شد اما مناطق شمالی ایران که نزدیک به ۲۰۰ سال پیش از ایران جدا شده بود نامی جز آذربایجان داشت. این منطقه نام هایی چون آران یا آلبانیای قفقاز داشت که نام آذربایجان را دزدیده بود بنابراین موجودیتی به نام آذری یا آذربایجان در شمال ایران واقعیت تاریخی نداشته است.

بعدتر هم که دیدم گمان روشنفکران در مورد ادعای سرزمینی این کشور نسبت به خاک ایران به حقیقت پیوست. جمهوری آذربایجان در حال حاضر آذربایجان ایران را بخشی از خاک خود می‌داند و با تحریف تاریخ و تحریک بخشی از جوانان آذری تلاش می‌کند این بخش از خاک ایران را تجزیه کرده و به خاک خود ضمیمه کند.

بنابراین پذیرش این نام برای شمال رود ارس اشتباهی بزرگ بود که تاکنون نیز ادامه یافته است. ایران همچنان می‌تواند به تاسی از یونان و با استناد به منافع ملی و یکپارچگی سرزمینی خود باکو را برای تغییر نام به اسمی غیر از آذربایجان تحت فشار قرار دهد.

اما آنچه که مشخص است چنین اراده ای در بدنه دولت و به ویژه دستگاه دیپلماسی ایرانی وجود ندارد. و آنچه که حقیقت دارد لزوم به وجود آوردن این اراده برای تغییر نام در آینده است که هیچگاه نباید از ان غفلت کرد..

برگرفته از کانال خوزستان پاره تن ایرانزمین است

***

واکنش ها به نام گذاری سرزمین های شمال ارس به آذربایجان در ایران

آرش بهرامیان

در آذربایجان شیخ محمد خیابانی و اسماعیل امیرخیزی و سید احمد کسروی نسبت به این عمل واکنش نشان دادند.

شیخ محمد خیابانی پیشنهاد داد نام استان آذربایجان به آزادستان تغییر کند.(تاریخ ۱۸ ساله آذربایجان کسروی، ص۳۸)

همچنین سفارت ایران در استانبول به تأسیس کشوری با این نام اعتراض کرد.

در روزنامه جنگل که در گیلان منتشر میشد، ضمن ابراز نگرانی از نهادن نام آذربایجان بر اران آمده است:
قفقازیه جنوبی، یعنی ولایات جنوبی قفقاز که هر یک از آن ها به شهادت تاریخ اسم معینی داشته و دارند، همه پارسی نژاد، همه ایرانی الاصل، غیر از زبانشان که فعلا ترکی است، همه چیزشان ایرانی است، امروز اسم آذربایجان را به خود گذاشت. چرا؟ به چه جهت؟!(آذربایجان در موج خیز تاریخ ص۵۳)

نویسنده ای در روزنامه جنگل پس از افشای برنامه پان ترکیست ها برای ترک شمردن هویت مردم قفقاز و آذربایجان، با هدف کشاندن این مناطق به زیر سلطه دولت ترکیه، چنین نگاشته است:
تسمیه به این اسم و عنوان آذربایجانی به خود دادن، بالاجبار خیال ما را متوجه به یک سری از اسرار مهمه سیاسی که مدتهاست مطلعیم می نماید که انصافا نمیتوان در قبال این نکته لاقید ماند.(همان)

اظهار نظر های برخی از تاریخ نویسان ارانی نیز درباره این نامگذاری شنیدنی است، برای مثال آلکباروف در مقاله خود تحت عنوان قومیت آذربایجان نوشته است:
بیست سال پس از تشکیل جمهوری آذربایجان ساکنان بومی آن خود را تاتار می نامیدند، زیرا نام آذری به ایرانیان آذربایجان تعلق داشت و برای آن ها نامی بیگانه بود.

پژوهش‌های درباره تاریخ و قوم شناسی آذربایجان

***

زبان فارسی فصل مشتر ک ایرانیان

مهرشاد ایمانی

جعل مفاخر ایران و هویت آن‌ها با ریشخند مردم در طول تاریخ مواجه شده است
تمام خرده‌فرهنگ‌های موجود در ایران هویت واحدی به نام هویت ایرانی را شکل می‌دهند
مناقشه بر موضوع هویت ساخته و پرداخته گفتمان چپ‌گرایانه است
در مواجهه با فرهنگ‌های منطقه‌ای باید دانست که آن‌ها بخشی از اصالت ایران هستند
با رجوع به شاهنامه فردوسی در می‌یابیم که اسطوره‌های محلی با حفظ هویت منطقه‌ای، اساطيري ایرانی شناخته می‌شوند
اگر تا کنون تمام مردم ایران با افتخار خود را ایرانی می‌دانند به دلیل وجود میراث ماندگار زبان فارسی است
ترویج قوم‌گرایی افراطی مانند باتلاقی جعل‌کنندگان و تحریف‌کنندگان را بدنام تاریخ می‌کند
یکی از علل سرقت‌های فرهنگی از سوی کشوری چون ترکیه یا جمهوری آذربایجان نداشتن میراث ماندگار است
مروجان قوم‌گرایی افراطی رویکرد بلوک شرق در راستای سیاست‌های استعماری خود در پیش دارند
لنین و استالین سیاست تشکیل هر قومیت به ملت و سپس تشکیل هر ملت به یک دولت را برای تضعیف فرهنگ‌های کهن در پیش داشتند
تقلیل زبان فارسی به زبان یک قوم نادرست است زیرا این زبان به‌عنوان مادر تمام زبان‌های موجود در ایران شناخته می‌شود
تواریخ به جای مانده از مناطق محلی ایران نیز به زبان فارسی نگاشته شده است
عنصر زبان فارسی به عنوان یکی از عناصر بدون خلل هویت ایرانی در قانونگذاری کشور ایران مورد توجه قرار گرفته است

طی چندروز گذشته يك فایل صوتی‌ از دکتر شفیعی کدکنی درخصوص زبان فارسی منتشر شد که بازتاب‌های بسیاری را از سوی فعالان فرهنگی در پی داشت. دکتر کدکنی در روز یکم خرداد سال جاری از یک‌واقعیت تاریخی و هویتی سخن گفت. او علت ماندگاری زبان فارسی را توان و البته میراث بالای این زبان دانست و گفت که اگر زبان‌های محلی جایگزین زبان فارسی می‌شد، میراث زبان‌های دیگر بر ما سیطره می‌یافت و جوانان به‌دلیل محدودیت تاریخی زبان محلی خود، به سمت تعویض زبان‌شان می‌رفتند. او علاوه بر این موضوع به نکته‌ای مهم اشاره کرد. دکتر کدکنی گفت که سیاست ترویج زبان‌های محلی به‌جای زبان فارسی در سده اخیر از سوی کشورهای خارجی برای تضعیف هویت ملی ایرانیان بوده است؛ چنانچه این اتفاق در کشورهای آسیای میانه رخ داده است. همین موضوع باعث شد تا برخی از استادان برجسته دانشگاه‌ها و فعالان عرصه هویت ایرانی مطالب متعددی را در تایید سخنان ایشان منتشر کنند. البته هویت ایرانی و تبیین ارکان آن نیاز به احراز و اثبات ندارد زیرا اصلی‌ترین سند این مهم، تاریخ چند هزارساله ایران است و خللی در آن وجود ندارد. هرچند در سال‌های اخیر تعدادی محدود با تكيه بر جریان‌های خارجی، تلاش‌هایی برای ایجاد تردید در عناصر هویت ایرانی انجام داده‌اند اما تحرکات آن‌ها چنان بی‌محتوا، سطحی و اندک بوده است که گویی ریگی در میان آب روان یک رودخانه زلال باشد. به هر روی نه از جهت اثبات هویت ایرانی بلکه از حیث بارخوانی نظری باید در این عرصه قلم زد و به تبیین پرداخت و چه نیکوست اگر استادانی چون دکتر کدکنی و دیگران با دانش سرشار خود پای در این زمینه بگذارند و مردم را از پیشینه هویتی خود آگاه کنند.

ظرفیت‌های درونی زبان فارسی

همان‌گونه که استاد کدکنی گفته است، زبان فارسی میراثی مشترک برای تمام ایرانیان است؛ چنانچه از روزگار باستان تا کنون مردم نواحی مختلف ایران به این زبان نگاشته‌اند. در حقیقت تقلیل زبان فارسی به زبان یک قوم یا یک شهر امری نادرست و غیراصولی است زیرا زبان فارسی به عنوان مادر تمام زبان‌های موجود در ایران شناخته می‌شود. حتی اگر به پیشينه ادبی مناطق ناحیه‌ای ایران توجه کنیم، در می‌یابیم که عموم اشعار شعرا به زبان فارسی بوده است. نمونه بارز آن مولانا و نظامی گنجوی است. گرچه بعضی از جریان‌ها و حتی دولت‌های خارجی بر دو شاعر مذکور ادعاهایی نادرست را مطرح می‌کنند اما زبان اشعار این شعرا خود حکایت از اصالت تاریخی زبان فارسی دارد. حتی تواریخ به جای مانده از مناطق محلی ایران نیز به زبان فارسی نگاشته شده است؛ بنابراین در گذشته مناقشه‌ای بر سر اصالت زبان فارسی وجود نداشته است و تمام مردم ایران به واسطه ایرانی بودن، فارسی را زبان هویتی خود می‌دانستند. این سخن به معنای نفی زبان‌های محلی نیست بلکه به مفهوم به رسمیت شناختن تمام زبان‌های محلی ذیل یک زبان واحد به نام فارسی است. این سخن چندان عجیب نیست زیرا در عموم کشورهای توسعه‌یافته نیز یک زبان به عنوان زبان معیار تعیین می‌شود. البته مثال‌های نقضی هم از کشورهای چندزبانه وجود دارد اما به‌طور عمده باید قايل به یک‌زبان رسمی در کشور و حمایت از زبان‌های محلی بود. این موضوع حتی مورد توجه قانونگذار اساسی ایران نیز بوده است. چنانچه در اصل15 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران آمده است: «زبان‏ و خط رسمی‏ و مشترک‏ مردم‏ ایران‏ فارسی‏ است‏. اسناد و مکاتبات‏ و متون‏ رسمی‏ و کتب‏ درسی‏ باید با این‏ زبان‏ و خط باشد اما استفاده‏ از زبان‌های‏ محلی‏ و قومی‏ در مطبوعات‏ و رسانه‏‌های‏ گروهی‏ و تدریس‏ ادبیات‏ آن‌ها در مدارس‏، در کنار زبان‏ فارسی‏ آزاد است‏». قانونگذار در تبیین این موضوع طریقی اعتدال‌گونه و خردورزانه را در پیش گرفته است. در این اصل در عین حال که زبان‌های محلی مناطق مختلف ایران شناسایی شده، زبان رسمی و معیار برای تدریس کتب درسی، زبان فارسی معرفی شده است. در حقیقت عنصر زبان فارسی به عنوان یکی از عناصر بدون خلل هویت ایرانی در قانونگذاری کشور ایران مورد توجه قرار گرفته و بر آن تاکید شده است. از سوی دیگر علاوه بر تمام این‌ها ویژگی‌های ذاتی زبان فارسی باعث فراگیر شدن و ماندگاري‌اش است که اگر چنین نبود، این زبان نیز مانند بسیاری از زبان‎ها در رقابت جهانی کنار می‌رفت اما وقتی کتب ادبی با ارزش متعددي در سطح ملی و جهانی با این زبان نگاشته شده است، حکایت از قابلیت‌های سرشار زبان فارسی دارد.

سیاست‌های چپ در ترویج قوم‌گرایی افراطی

همان‌گونه که گفته شد، مناقشه‌ای بر سر اصالت تاریخی زبان فارسی به عنوان زبان هویتی ایرانیان وجود ندارد و شاید بتوان اختلاف نظرها بر این موضوع را سیاسی دانست؛ چنانچه پیش از سیاست‌های چپ‌گرایانه بلوک شرق-خاصه کشور شوروی و بعدها روسیه- نه‌تنها بحثی درباره زبان فارسی وجود نداشت که تمامیت سرزمینی و هویتی کشورهای مختلف از جمله ایران محترم شمرده می‌شد. در حقیقت مناقشه بر موضوع هویت ساخته و پرداخته گفتمان چپ‌گرایانه است. در باور لنین و استالین تشکیل هر قومیت به ملت و سپس تشکیل هر ملت به یک دولت بهترین سیاست برای تضعیف فرهنگ‌های ریشه‌دار و کهن بود. البته آن‌ها با چنین سیاستی به بخشی از خواسته خود رسیدند که نمونه چنین رویکردی را می‌توان تشکیل کشورهای متعدد در همسایگی ایران دانست. آن‌ها با پرورش‌دادن خرده‌فرهنگ‌ها و مطرح‌کردن‌شان به عنوان یک فرهنگ استوار سعی داشتند که فرهنگ‌های قدرتمند موجود را بی‌اعتبار جلوه دهند. نباید از یاد برد که ترویج چنین سیاستی با اتکا به شعارهای عوام‌فریبانه حمایت از خلق مناطق ناحیه‌ای صورت می‌گرفت که البته نتیجه تاسف‌بار آن را در کشورهای چپ‌گرا شاهد بودیم؛ چنانچه نخستین نتیجه آن ایجاد یک دیکتاتوری بی‌سابقه در شوروی و در نهایت فروپاشی آن بود. هرچند اکنون که به تاریخ نگاه می‌کنیم، در می‌یابیم که فروپاشی شوروی امر عجیب و بعیدی به نظر نمی‌رسید زیرا تجمیع فرهنگ‌های مختلف و ناهمگون در کنار یکدیگر بدون تکیه بر پشتوانه اصیل هویتی هر خرده‌فرهنگ با فروپاشی همراه خواهد بود. به هر روی مدافعان قوم‌گرایی افراطی همان رویکردی را در پیش دارند که بلوک شرق در راستای سیاست‌های استعماری خود در پیش داشت و پیش از طرح چنین مواضعی اختلافات ناحیه‌ای وجود خارجی نداشت.

نکته مهمی که استاد کدکنی در سخنان خود به آن اشاره کرد، موضوع فقدان توانایی زبان‌های محلی در مقابل میراث غرب و شرق بود. این سخن به درستی بیان شد زیرا اگر سیاست‌های شوروی در ایجاد دولت‌-ملت‌های کوچک و بی‌هویت به طور کامل به انجام می‌رسید، مردم مناطق ناحیه‌ای پس از چندی به دلیل فقدان قابلیت‌ها و میراث زبانی خود به سمت فراگیری زبان‌های دیگر از جمله روسی یا انگلیسی می‌رفتند. اگر تا کنون تمام مردم ایران با افتخار خود را ایرانی می‌دانند به دلیل وجود میراث ماندگار زبان فارسی است. هیچ دولت، گروه یا افرادی نمی‌توانند اثری چون شاهنامه فردوسی یا اشعار نظامی گنجوی، سعدی و حافظ را منکر شوند. مردم مناطق مختلف ایران با داشتن چنین میراث زبانی‌ای نیازی به جایگزینی زبان‌های دیگر ندارند اما اگر ایران چند زبانی می‌شد و زبان‌های محلی به عنوان زبان معیار برای هر منطقه رسمیت می‌یافتند، هیچ تضمینی وجود نداشت که مردم به سبب ظرفیت‌های پایین زبان‌های محلی به سمت زبان‌های بیگانه کوچ نکنند.

بدنامی و تمسخر متجاوزان فرهنگی

نکته دیگری که اشاره به آن خالی از لطف نیست، نتیجه سیاست بلوک شرق در ایجاد دولت‌-ملت‌های کوچک و بی‌هویت است. بی‌تردید یکی از علل سرقت‌های فرهنگی از سوی کشوری چون ترکیه و حتی جمهوری آذربایجان، همین موضوع یعنی نبود میراث ماندگار است. هر ملتی در سیر تاریخ به آرامی میراثی فرهنگی از خود به جای می‌گذارد و نسل‌های آینده با اتکا به آن میراث پرورش می‌یابند. هنگامی که کشوری مانند جمهوری آذربایجان به‌طور مستقل از داشتن چنین میراثی محروم است، دست به تحریف تاریخ و جعل هویتی بزرگان خواستگاه خود می‌زند. این سخن به این معناست که مردم جمهوری آذربایجان و کشورهایی مانند آن بازهم به ریشه‌های خود بازمی‌گردند. به دلیل آنکه ریشه مردم آذربایجان در ایران است و حتی نام این کشور برگرفته از نام منطقه آذربایجان ایران است، دولت این کشور سعی می‌کند راهی میانبر یعنی جعل هویت مفاخر کشور اصلی مردم آذربایجان را در پیش بگیرد. البته این حربه نیز مانند روش‌های پیشین جعل‌کنندگان و تحریف‌کنندگان را بدنام تاریخ می‌کند زیرا زبان فارسی مفاخر ایران و هویت آن‌ها امری انکار ناپذیر است که تنها با ریشخند مردم در طول تاریخ مواجه می‌شود.

فرهنگ‌های ناحیه‌ای داخل در هویت ایرانی

ذکر تمام این‌ها به معنای انکار فرهنگ مناطق ناحیه‌ای نیست. از قضا تمام خرده‌فرهنگ‌های موجود در ایران هویت واحدی به نام هویت ایرانی را شکل می‌دهند و انکار آن‌ها رویکردی نادرست است. در مواجهه با فرهنگ‌های منطقه‌ای باید دانست که آن‌ها بخشی از اصالت ایران هستند. در واقع این قاعده مانند یک عموم و خصوص مطلق است که دایره کوچک تحت عنوان فرهنگ‌های محلی داخل در دایره‌ای بزرگ به نام هویت ایرانی قرار دارند که بخشی از این هویت عام زبان فارسی است. شاهد مثال این مدعا پیوند عمیق فرهنگ‌های محلی با هویت ایرانی است. اگر به شاهنامه فردوسی رجوع کنیم در می‌یابیم که اسطوره‌های محلی در عین حفظ هویت منطقه‌ای خود، اسطوره‌ای ایرانی شناخته می‌شوند. کاوه آهنگر گرچه به عنوان یکی از اساطیر یکی از نواحی ایران معرفی می‌شود اما در جای‌جای شاهنامه مترصد پاسداری از کیان ایران است و خود را جدا از ملت و سرزمینش نمی‌داند.

دلالان قوم‌گرایی

شاید عجیب باشد اما علاوه بر دلالان تحریم افرادی نیز در داخل کشور وجود دارند که دلال فرهنگ و هویتند. آن‌ها به دلیل کسب چند رای برای ورود به مجلس یا نهادهای دیگر تمام هویت ایرانیان را زیر پا می‌گذارند و مطالبی خلاف واقع اظهار می‌کنند. البته باید دانست که چنین رویکردی گرچه شاید با توفیق آنی یعنی کسب چند رای بیشتر همراه باشد اما پیامدهای سنگینی به همراه دارد. وقتی نماینده مجلسی که خود را حامی مردم می‌داند، گرفتار بازی دولت‌های بیگانه می‌شود و تصور می‌کند که مردم آن ناحیه مورد نظر نیز همان نظر نادرست را دارند، بدنامی گسترده‌ای در میان عموم مردم ایران برای خود می‌خرد. حتی قریب به اتفاق مردم نواحی مختلف ایران نیز به هویت ایرانی خود افتخار می‌کنند و زبان فارسی را میراث ماندگار گذشتگان خود می‌دانند. در چنین شرایطی اگر فردی دلالی قوم‌گرایی را بکند در مقام عمل و در بلندمدت در مقابل عموم مردم ایران ایستاده است؛ درحالی که آن نمایندگان خاص بدون هیچ خوانش یا دانشی مطالبی ضدملی و ضدمردمی اظهار می‌کنند. شاید اگر برخی از نمایندگان مجلس از دانش بالایی برخوردار بودند و بر حسب سیاسی‌کاری مطرح نمی‌شدند، چنین مشکلاتی پدید نمی‌آمد. در پایان باید بازهم تاکید کرد که زبان فارسی بخشی از هویت ایرانیان است و هیچ‌کس، تحت هیچ‌عنوانی نمی‌تواند علیه این شوالیه پرقدرت هویت ایرانی بایستد و اگر چنین کند در سیل واقعیات تاریخ، بدنام یا محو می‌شود.

برگرفته از قانون

***

به مناسبت زادروز استاد سعید نفیسی، ادیب و مورخ برجسته‌ی معاصر

استاد سعید نفیسی همچون بیشتر فرهیختگان معاصر ایران، دلبستگی خاصی به ایران شرقی داشت، چه این که بیشتر بزرگان فرهنگ ایرانی اهل شهرهای خراسان بزرگ هستند، و نمی توان ایران دوست بود و از سرزمین های ایران خاوری غافل بود.

در آن سال ها که دیوار آهنین شوروی امکان ارتباط ایرانیان با هم زبانان و هم تباران #تاجیک خود را سلب کرده بود؛ تنها اقلیتی از دو طرف تحت شرایط خیلی امنیتی امکان ارتباط داشتند؛ اما از همین امکانات برای رساندن پیغام یگانگی پارسی زبانان و ایرانی تباران بهره می گرفتند، از جمله استاد سعید نفیسی که سال ۱۹۶۷ در یک گردهمایی در مسکو، شعر به دوستان تاجیک را به تورسن زاده(دبیر اتفاق نویسندگان تاجیکستان) تقدیم کرد؛ تورسن زاده هم شعر را به خط سیریلیک برگرداند، و موجب موجی از شور و دوستی هر چه بیشتر در تاجیکستان شد.

در آن سال ها مقامات امنیتی شوروی نسبت به هر نوع سخن از یگانگی ایرانی تباران و هر نوع بحث ملی حساس بودند؛ و کوچک ترین شک و شبهه ای در این زمینه می توانست فرد مظنون را راهی اردوگاه های کار اجباری سیبری کند! استاد سعید نفیسی در این شعر بسیار زیرکانه و رندانه، در قالب شعری عاشقانه، این پیام یگانگی فرهنگی را منتقل کرده است، بدون آن که مستقیماً حرفی در این زمینه زده باشد!

به دوستان تاجیک
* شعری از استاد سعید نفیسی

این که در دست تو هست، ای نازنین
هست حرفی از بیانی آتشین
تا نپنداری که کاغذ پاره ای است
داستان عاشق بیچاره ای است
دل به تو بستم، ندیده روی تو
در خیال خود، قد دلجوی تو
ناشنیده از لب تو یک سخن
کرده ام آرام جان خویشتن
تو ز من بیگانه ای، من با تو خویش
با دلی افسرده، با فکری پریش
با تو هرگز من نگشتم آشنا
هر کجا هستی نیم از تو جدا
هر کجا هستی منم با تو قرین
گرچه با من تو نگشتی همنشین
تو نمی بینی و من بینم تو را
همنشین خویش بگزینم تو را
گاهی از شرح غمم بگریستی
من نمی دانم، کجایی؟ کیستی؟
گاه خندیدی ز بیداری من
در کجا افتد به دستت این سخن
هر که خواهی باش، با من باش دوست
آرزوها را برآوردن نکوست
آرزومند شکرخند توام
هر که باشی آرزومند توام
من دلی دارم که یاری باشدش
هر چه بد در این جهان پیش آیدش
یک نگاه مهربان خواهد ز تو
چاره و تدبیر آن خواهد ز تو
ای که هر جا محرم راز منی
هر کجا هستم تو دمساز منی
گر دلی داری فراموشم نکن
آتشی هستم تو خاموشم نکن
این شرر از بهر تو افروختم
وز برای تو سراپا سوختم
یک زمان بنشین و با آن گرم شو
هر چه خواهی باش، با من نرم شو
شب که تو آسوده ای در خواب ناز
با تو می گویم من این پوشیده راز
جز من و اختر کسی بیدار نیست
گرچه دانم حاجت گفتار نیست
شاید از بانگ من و آواز من
بشنوی چون چاره سازان راز من
چشم بگشایی و سویم بنگری
زنگ غم، از خاطر من بِستری
ای که دوری از من و من از تو دور
پیش من بنشین و در بزم حضور
پیش تر آ و به من نزدیک شو
آشنا با نکته ی باریک شو
من توام، هم تو منی، ای نازنین
نیست اینجا کس قرین همنشین
کس نگنجد در میان تو و من
جز من و تو در جهان تو و من
من چو مجنون و تو لیلای منی
من توام هم تو مرا جان و تنی
من کی ام لیلی و لیلا کیست من
ما یکی روحیم اندر دو بدن
تا تو هستی زنده، من هم زنده ام
تا براری دم بدان دم زنده ام
مرگ هم ما را نگرداند جدا
نیستی هم کی بود فرمانروا
تا کنون هم من توام، هم تو منی
بعد از این هم تو مرا جان و تنی
در غم و شادی شریک یکدگر
تا جهان ماند، ز ما ماند اثر

برگرفته از کانال خبری پان ایرانیست
paniranist@

***

“کاهش ۸۰ درصدی قدرت خرید ایرانیان طی ۸ ماه”

یک اقتصاددان می‌گوید کاهش ناگهانی ارزش پول ملی ایران هنوز اثرات خود را در اقتصاد ایران نشان نداده است. به گفته وحید شقاقی تا پایان سال ۱۳۹۷ تورم در ایران به بالای ۳۰ درصد می‌رسد.

وحید شقاقی استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی به خبرگزاری “ایسنا” گفته: «طی ۸ ماه اخیر، افزایش قیمت دلار باعث شد ارزش پول ملی و قدرت خرید مردم ۸۰ درصد کاهش پیدا کند.ٰ»

به گفته این اقتصاددان کاهش ۸۰ درصدی ارزش پول ملی ایران هنوز اثرات خود را در اقتصاد ایران نشان نداده است. او پیش‌بینی کرده تا پایان سال ۱۳۹۷ تورم در ایران به بالای ۳۰ درصد برسد.

این اقتصاددان کاهش ناگهانی قدرت خرید ایرانیان و ارزش پول ملی را به “سکته اقتصادی” تعبیر کرده و گفته در اقتصاد جهانی نسبت نقدینگی به تولید ناخالص داخلی بین ۶۰ تا ۷۰ درصد است ولی این نسبت در ایران ۱۱۰ درصد یعنی “مرز هشدار” است.

وحید شقاقی از این نسبت نتیجه گرفته به دلیل “ضعف نظام مالی و بانکی”، نمی‌توان نقدینگی را به سمت تولید برد و همین باعث “سرگردانی مخرب نقدینگی” می‌شود.
به گفته وحید شقاقی تنها در سال گذشته بیش از ۳۰ میلیارد دلار ارز از ایران خارج شده است.

دستور روحانی برای “مهار تورم”

در همین زمینه و به گزارش خبرگزاری “ایرنا” حسن روحانی برای “مهار گرانی” دستور داده است “اجناس داخل انبارها به سرعت روانه بازار شود.”

در این گزارش به نقل از محمود واعظی آمده است: «در حال حاضر شاهد هستیم حتی بخش‌هایی که ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت می‌کنند، محاسباتی که برای فروش می کنند با ارز بالاتر است.»

برخی رسانه‌های ایرانی خبر می‌دهند قیمت دلار در بازار آزاد ایران روز سه‌شنبه ۲۳ خرداد ۱۳۹۷، از مرز ۷ هزار تومان رد شده است.

به گفته برخی کارشناسان آینده مبهم برجام بدون آمریکا پس از خروج امریکا از برجام از دلایل بالا رفتن قیمت دلار در ایران بوده است.

“انفجار قیمت خودروهای داخلی”

با خروج آمریکا از برجام در ماه‌های اخیر برخی شرکت‌های خودروسازی نیز از ایران خارج شده‌اند. در همین زمینه سایت “عصر ایران” در گزارشی با عنوان “انفجار قیمت خودروهای داخلی” نوشت “خودرویی مانند مزدا ۳ که تکنولوژی آن مربوط به ۱۰ سال پیش است چگونه با قیمت حدود ۲۵۰ میلیون تومان در ایران به فروش می‌رسد؟”

بنا بر این گزارش تنها طی ۱۰ روز گذشته قیمت خودروهای مختلف در بازار ایران از ۲ تا ۴۰ میلیون تومان افزایش داشته است.

برگرفته از دویچه وله

***
خوزستان رتبه اول اعتراض در کشور؛ ۹۰۰ تجمع در یک سال

یوسفی خطاب به رئیس‌جمهور، افزود: استان خوزستان با ۹۰۰ مورد تحصن در یک سال گذشته رتبه اول تجمعات در کشور را دارد که حرف مشترک همه این تجمعات، ضعف مدیریت مسائل در استان است، وزیر کشور کانون‌هایی که به طور برنامه‌ریزی شده به دنبال ایجاد بحران در خوزستان هستند را باید شناسایی و خط نفوذ و تسلط افراد با سابقه و مشکوک بر روند تصمیم‌گیری در استان را جدی بگیرد.

عضو مجمع نمایندگان خوزستان در مجلس با تاکید بر انسجام داخلی برای تاثیرگذاری بر تحولات منطقه و جهان، گفت: خوزستان با ۹۰۰ تحصن در سال گذشته رتبه اول تجمعات در کشور را دارد که ضعف مدیریت محور همه تجمعات است.

به گزارش خانه ملت، همایون یوسفی در نشست علنی امروز (سه شنبه، ۲۲ خرداد ماه) مجلس شورای اسلامی، در نطق میان‌دستور خود با بیان اینکه جهان امروز در حال دگردیسی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است، گفت: کانون اصلی این تغییرات منطقه غرب آسیا به عنوان قطب جهان اسلام و داران بودن منابع غنی خدا دادی و انسانی است و در بین کشور‌های غرب آسیا، ایران غنی‌ترین کشور از نظر منابع نفت، گاز و معادن و دارا بودن جمعیت بالا و تمدن غنی اسلامی، شیعی و ایرانی و دسترسی به آب‌های آزاد و محل خاص جغرافیای کشور دارای بالاترین اهمیت است.

نماینده مردم اهواز و باوی در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: با این حال تحولات ایران بر تحولات خاورمیانه و جهان تاثیرگذار است، بنابراین هوشیاری مسئولان و مردم و انسجام داخلی تحت فرمایشات مقام معظم رهبری بیش از هر زمان دیگری ضروری است و در این جهان چند قطبی، سلطه‌گرا، متکثر و کمی منطعف پیچیدگی‌های زیادی را در فضای سیاسی جهان امروز ایجاد کرده است.

وی افزود: دستگاه دیپلماسی کشور باید به این نکته توجه داشته باشد که علاوه بر دشمنی کشور‌های بلوک غرب، کشور‌های همسایه و منطقه‌ای ایران هم به علت رقابت‌های منطقه‌ای به طور تاریخی خواهان ایرانی قدرتمند نیستند لذا دیپلماسی کشور باید در این فضای پر دشمن و دوران گذر سریع سیاسی جهان هوشیاری ویژه‌ای داشته باشد.

یوسفی ادامه داد: امروز کشور ایران با مشکلات فراوانی روبه‌رو است که به جرأت می‌توان گفت: یکی از اساسی‌ترین مشکلات کشور، اشتغال است، اشتغال با دستورالعمل و اعطای وام ایجاد نمی‌شود، رشد اقتصادی بالا و حذف قوانین زائد و بهبودی فضای کسب و کار و توجه به مصرف کالای ایرانی لازمه اشتغال‌زایی است.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، گفت: افراد با سوابق خاص در مناصب حساس استان قرار گرفتند، فرمانداری شهرستان اهواز نیز با شرایط خاص بعد از گذشت حدود ۱۵ ماه به صورت سرپرست اداره می‌شود. از این رو دولت باید جلسه اضطراری درباره مشکلات روز افزون استان خوزستان در موضوعات صنایع از جمله گروه فولاد اهواز، مشکلات سپرده گذاران آرمان، مشکلات کشاورزی به عنوان قطب امنیت غذایی کشور، اشتغال و ضعف مدیریت بارز مسائل در خوزستان که این استان را آبستن حوادث مهمی خواهد کرد را برگزار نمایید.

برگرفته از فرارو

***

گزنفون ميگويد: ایرانیان کودکان خود را در دادگاه ها حاضر میکردند تا دادرسی را به چشم بینند و با اصول داوری و اجرای عدالت آشنا و از رشوه گیری و دزدی و تصرف در مال دیگران خودداری كنند

***

دو مرزبان کشورمان در درگیری با اشرار تروریست غرب کشور به شهادت رسیدند

تسنیم در گزارشی به نقل از “پایگاه خبری شهدای ناجا” گزارش کرد که در درگیری بین واحد مرزبانی نیروی انتظامی و “تعدادی اشرار وابسته به گروهک‌های تروریستی” در منطقه #سردشت، دو تن از ماموران نیروی انتظامی به شهادت رسیدند.

***
انهدام دو تیم تروریستی دیگر در شمال غرب کشور

بنا به گزارش نیروی زمینی سپاه علاوه بر انهدام کامل یک تیم هفت نفره شامگاه هشتم خرداد در اشنویه دو تیم تروریستی دیگر طی 24 ساعت پس از ان در مناطق عمومی سروآباد و اشنویه همگی شناسائی و بطور کامل منهدم شدند و سه نفر نیز زخمی و دستگیر شدند. همه ایرانیان میهن پرست هرگونه عملیات تروریستی را محکوم میکنند. لازم به یاد اوریست که تمامیت ارضی و امنیت ملی ایران و مردم ایران خط قرمز همه ایرانیان دمکرات و میهن دوست است.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از سپاه نیوز ؛ در پی تلاش های مذبوحانه اخیر گروهک های تروریستی وابسته به استکبار جهانی به منظور رخنه در خاک جمهوری اسلامی ایران و انجام اقدامات خرابکارانه و ضد امنیتی و متعاقباً شناسایی و انهدام یک تیم 7 نفره از تروریست ها در شامگاه جمعه (18 خرداد)، سردار سرتیپ پاسدار محمد پاکپور در گفت وگویی اظهار داشت: در روز های اخیر شاهد برخی تحرکات و تلاش های اشرار و تروریست های ضد انقلاب در مناطق مرزی غرب و شمال غرب کشور با هدف نفوذ به عمق بودیم که اشراف اطلاعاتی و رصد کامل و دقیق رزمندگان نیروی زمینی سپاه در قرارگاه حمزه سیدالشهداء(ع)، این گروهک های تروریستی در دستیابی به اهداف شوم خود ناکام گذاشت.

وی افزود : همان گونه که به استحضار ملت شریف و انقلابی ایران رسانده شد ، شامگاه جمعه (18 خرداد) یک تیم تروریستی در حال نفوذ به منطقه عمومی اشنویه در دام رزمندگان قرارگاه حمزه گرفتار و طی یک درگیری به طور کامل منهدم و 7 عضو آن کشته و زخمی شدند.

سردار پاکپور در ادامه از وقوع دو درگیری دیگر طی 24 ساعته گذشته در مناطق عمومی سروآباد و اشنویه خبر داد و افزود: همچنین دو تیم تروریستی از اشرار ضد انقلاب تلاش نافرجامی برای نفوذ به خاک کشورمان داشتند که با رصد اطلاعاتی و شناسایی دقیق محل عبور آنان، رزمندگان قرارگاه حمزه توانستند پس از درگیری در مناطق عمومی سروآباد و اشنویه، این تیم های تروریستی را نیز منهدم و 6 تن از تروریست ها را به هلاکت رسانده و 3 نفر از آنان را زخمی کنند.

فرمانده نیروی زمینی سپاه در پایان با بیان اینکه مقادیر قابل توجهی سلاح ، مهمات و تجهیزات از تروریست ها کشف و ضبط شده است، تاکید کرد: رزمندگان غیور نیروی زمینی سپاه با آمادگی کامل و اشراف همه جانبه تحرکات ضد انقلاب و مزدوران استکبار جهانی ، هرگونه اقدام آنان در به خطر انداختن امنیت ایران اسلامی را با پاسخ قاطع و کوبنده رو به رو خواهند کرد.

***

حزب پان ایرانیست
همبستگی‌ ملی‌ . یکپارچگی ایران . حاکمیت ملت
هم میهن گرامی‌: برای ایرانی یکپارچه، آزاد، آباد، سربلند و دمکرات با حاکمیت ملت به ما بپیوندید
iran@paniranism.info – www.paniranism.info
درخواست هموندی
hamvandi@paniranist.org

کنون ای هم وطن ای جان جانان / بیا با ما بگو پاینده ایران

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Copyright©2010-2018.