شماره 92 – ویژه نامه دکتر محمود افشار یزدی

هم میهن گرامی, مهر نموده و ما را در پخش نامه پان ایرانیسم یاری نمایید. سپاس!

نامه پان ایرانیسم
شماره 92، سه شنبه 17 دی ماه 1398، 7 ژانویه 2020
www.paniranism.info . iran@paniranism.info

درود بر هم میهنان گرامی

مطالب زیر تقدیم میشوند

دکتر محمود افشار و پان ایرانیسم, میلاد دهقان
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠۱۱ دی سالروز وقف دکتر محمود افشار، بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار
دکتر محمود افشار یزدی دولت‌مرد، نویسنده، شاعر و روزنامه‌نگار ایرانی، ایرانبوم
آشنایی با بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار یزدی، بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار
نام‌آوران ایرانی – با یاد دکتر محمود افشار، مرحوم یغمایی
بر سر مزار پندار و پویا + عکس
۱۷ دی سالروز جانباختن بابک خرمدین، نماد شجاعت ، میهن پرستی ، مقاومت
سروده پروین اعتصامی بمناسبت 17 دی ماه

دکتر محمود افشار و پان ایرانیسم

میلاد دهقان

۲۸ آذرماه سالروز درگذشت دکتر محمود افشار یزدی است. محمود افشار دکترای حقوق خود را از دانشکده علوم سیاسی دانشگاه لوزان دریافت کرد و پس از بازگشت به ایران در وزارت دادگستری، وزارت دارایی و وزارت فرهنگ مشغول به کار شد. از کارهای ماندگار این چهره فرهنگی راه اندازی مجله آینده در سال ۱۳۰۴ و بنیاد موقوفات دکتر افشار در سال ۱۳۳۷ است. یکی از اهداف دکتر افشار در تاسیس بنیاد موقوفات حفظ زبان فارسی و ادبیات و فرهنگ ایران است که تا امروز نیز برقرار است.

واژه پان‌ ایرانیسم نخستین بار توسط دکتر محمود افشار یزدی وارد ادبیات سیاسی ایران شد. دکتر افشار در مقاله‌ای در مجله آینده که خود نیز موسس آن بود به لزوم وجود پان‌ایرانیسم به عنوان یک اندیشه دفاعی در حوزه فرهنگی در برابر پانترکیسم و پان عربیسم اشاره کرد.

سالها بعد از نخستین اشاره دکتر محمود افشار، پان‌ایرانیست های نوجوان و در راس آن محسن پزشکپور که از شهریور ۱۳۲۰ به مبارزه با اشغالگران ایران در جنگ جهانی دوم پرداخته بودند در متنی که سال ۱۳۲۵ نوشته و به فرمان رییس مشهور شد از پان ایرانیسم به عنوان یک فکر سیاسی نام بردند. زنده یاد #محسن_پزشکپور و دکتر محمدرضا عاملی تهرانی این ایده را به عنوان یک خط مشی سیاسی دنبال کردند که به تشکیل مکتب پان ایرانیسم در سال ۱۳۲۶ و حزب پان ایرانیست در سال ۱۳۳۰ انجامید.

دکتر افشار در مقاله خود با عنوان مساله ملیت و وحدت ملی ایران در شماره ۸ سال دوم مجله آینده به تاریخ آبان ۱۳۰۶ می نویسد:
《همینطور که به عنوان پان تورانیسم و پان ترکیسم یعنی اتحاد تورانیان و ترکان یک ایده ملی ترکها را به هیجان آورده همینطور ایده آل پان عربیسم یعنی اتحاد عرب باعث وحدت عرب شده است در برابر پان ترکیسم و پان عربیسم ما هم ناچاریم پان ایرانیسم یعنی اتحاد ایرانیان داشته باشیم.》

یاد این مرد بزرگ عرصه فرهنگ گرامی و راهش پر رهرو با‌د.

برگرفته از سازمان جوانان حزب پان ایرانیست

***
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠۱۱ دی سالروز وقف دکتر محمود افشار

در ۱۱ دی‌ سال ۱۳۳۷ #دکتر_محمود_افشار با وقف بخش وسیعی از اموال خود، بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار را تأسیس کردند. ایشان هدف خود را از بنیاد نهادن این موقوفات چنین بیان کرده‌اند:

سبب بنیاد نهادن این موقوفات
«من در سهم خود معتقدات و آرزوهایی دارم و می‌خواهم در حدود امکان مالی و حالی خود آنها را انجام دهم. از نیاز فراوانی که وطن عزیز و جامعۀ نیازمند ما به توسعۀ امور پزشکی و فرهنگی به معنی عام کلمه دارد غافل نیستم.
خوشبختانه چندی است که دولت و مردم به‌طور کلی و تا اندازه‌ای توجه به این مسائل دارند… در این میان توجه مستقیم و خاص به مسائل اساسی دیگر، مانند افزایش جمعیت کشور از راه‌های مختلف، ترویج و تعمیم #زبان_فارسی در نقاط حسّاس مملکت، تکمیل و تحکیم وحدت ملی، پیشرفت قسمت‌های خوب تمدن جدید و جلوگیری از مفاسد آن، اصلاح اوضاع اجتماعی ملت، حفظ اخلاق جوانان و تزریق مایۀ #وطن‌_پرستی کافی در افکار آنان، که با وجود این اقدام‌ها می‌توان ملتی شایسته، متّحد، مترقی و کشوری آباد و بزرگ داشت، نشده است.
برای اینکه ملتِ بزرگی مانند ملت ما بزرگ بماند و کشور پهناوری مانند ایران کوچک نشود- چیزی که آرزوی همۀ ماست- باید حتماً بر شمارۀ جمعیت آن که به نسبت پهنای خاکش خیلی کم است افزوده گردد و از همۀ جهاتی که برای متحد بودن همیشگی ملتی لازم است با هم یگانگی داشته باشند نه پراکندگی، و چنان ملت یگانه‌ای کوشش کند که خود را هم‌سطح ملت‌های دیگر از حیث پیشرفت‌های دانش، صنعت و تمدن قرار دهد.
یک ملت گرسنه، بی‌تمدن، پراکنده، نادان، ناتوان و پرمدعا محکوم به زوال است. هرقدر مردمی دارای این عیب‌ها و نقص‌ها باشند و در عوض بر تجمّل و شوکت ظاهری و رسمی خود بیفزایند و تصوّر نمایند کسی را گول می‌زنند خود را گول زده‌اند.
برای منظورهای یاد شده این موقوفات بنیاد یافته است. اگر عمری بماند و توفیق دستیار شود امیدوارم بتوانم بر آنها بیفزایم.»
کلینیک گلان (سوئیس)، دسامبر ۱۹۵۹ برابر دی‌ماه ۱۳۳۸ دکتر محمود افشار

به نقل از:
[پنج وقفنامه، دکتر محمود افشار، تهران: انتشارات دکتر محمود افشار، ۱۳۸۳، ص ۱۵-۱۶]
بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار

***
۲۸ آذرماه، روز درگذشت دکتر محمود افشار یزدی دولت‌مرد، نویسنده، شاعر و روزنامه‌نگار ایرانی است.

یادش گرامی باد.

محمود افشار یزدی، فرزند محمدصادق، در سال ۱۲۷۲ خورشیدی در یزد متولد شد.

در نوزده سالگی به قصد ادامهٔ تحصیل راهی سویس شد و طی هفت سال در لوزان دورهٔ لیسانس و دکتری حقوق را به پایان برد و از دانشکدهٔ علوم سیاسی دانشگاه لوزان درجهٔ دکتری دریافت کرد.

دکتر محمود افشار یزدی در ۲۸ آذر ۱۳۶۲ در ۹۰ سالگی در تهران درگذشت.

دکتر محمود افشار یزدی از سال ۱۳۰۰ وارد عرصهٔ مطبوعات شد. در سال ۱۳۰۴ مجلهٔ آینده را تأسیس کرد که ابتدا دو سال (۲۴ شماره) منتشر شد. سپس از سال ۱۳۲۳ انتشار آن را از سر گرفت و ۱۶ شمارهٔ مجله طبع شد. انتشار مجلهٔ آینده را یک بار دیگر در سال ۱۳۳۸ تجدید کرد و تنها ۶ شماره انتشار داد. دورهٔ جدیدمجله آینده در سال ۱۳۵۸ توسط فرزندش ایرج افشار آغاز به انتشار کرد.

از اقدامات مهم وی ایجاد بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار است.
همچنین قسمتی از مستغلات خود را در باغ فردوس شمیران وقف مؤسسه لغت‌نامه دهخدا کرد.
دکتر محمود افشارمستغلات خود رادر باغ فردوس و دیگر نقاط تهران وقف زبان فارسی وتمامیت ارضی ایران کرده‌اند که شرح مفصل آن در کتاب پنج وقفنامه دکتر محمود افشار یزدی آمده است. قسمتی از باغ آن نیز در اختیار لغت نامه دهخدا می‌باشد. ازجمله قبل از مرگ خودزمین بزرگ خود را که در میرداماد کنونی است را وقف دبستان و راهنمایی و دبیرستان کرد.

برگرفته از کانال تلگرامی ایرانبوم

***

آشنایی با بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار یزدی

نشانی: تهران – تجریش – خیابان ولی عصر – چهارراه زعفرانیه – خیابان شهید عارف نسب (بخشایش) – کوچه لادن – شماره۶
تلفن: ۲۲۷۱۷۱۱۵

اهداف
روانشاد دکتر محمود افشار یزدی در طول سالهای ۱۳۳۷ شمسی تا سال ۱۳۴۱ کلیه املاک و مستغلات خود را طی پنج وقفنامه بر اساس قواعد فقهی و ضوابط قانونی وقف عام نموده و سپس برای اجرای نیات و تحقق اهداف خویش که در متون وقفنامه و هم چنین در کتابی تحت عنوان «پنج وقفنامه» تشریح و احصاء شده مبادرت به تأسیس بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار نموده است.
این بنیاد موقوفه تا سال ۱۳۶۲ تحت تولیت و مدیریت واقف اداره می شد ولی پس از درگذشت ایشان طبق مفاد وقفنامه و تأیید سازمان اوقاف و امور خیریه کشور از سوی شورای تولیت یازده نفری اداره می شود که پنج نفر آنها به عنوان متولیان مقامی (مرکب از ریاست مجلس شورای اسلامی_ ریاست دیوان عالی کشور و وزراء بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و آموزش پرورش و ریاست دانشگاه تهران) و سه نفر از فرهیختگان به عنوان متولیان منصوص و سه نفر دیگر از اقوام و بستگان آن مرحوم به عنوان متولیان منسوب هستند اداره می شود بعلاوه امور اجرایی بنیاد بر عهدة هیأت مدیره پنج نفری است با عناوین رئیس و نائب رئیس و مدیرعامل و حسابدار و خزانه دار و دبیر از سوی شورای تولیت و به مدت سه سال قابل تمدید و یا تجدید انتخاب می شوند.
اهم اهداف واقف در وقف اموال و تأسیس آن بنیاد عبارت است از:
الف – فعالیت های فرهنگی به منظور تعمیم و گسترش زبان فارسی و تحکیم وحدت ملی از طریق:
– انتشار کتب و رسالات در زمینه های زبان فارسی_ تاریخ صحیح ایران_ جغرافیای تاریخی ایران تا کنون به تعداد ۱۰۲ جلد.
– اهداء کتب و رسالات مذکور به کتابخانه های معتبر جهان و دانشمندان و ایران شناسان.
– اعطاء جایزه سالیانه به پژوهشگران زبان فارسی و محققان و استادان ایرانی و خارجی که به تدریس در مراکز و مؤسسات ایران شناسی و دانشگاههای معتبر داخل و خارج کشور می پردازند.
– همکاری با دانشگاه تهران و مؤسسه لغتنامه دهخدا خصوصاً از حیث احداث و راه اندازی ساختمان مرکز آموزش بین المللی زبان فارسی.
– همکاری با دانشگاه امیرکبیر برای ساخت و ساز مورد نیاز در زمین مورد مالکیت موقوفه واقع در خیابان آفریقا، جهت احداث مجموعه ورزشی آن دانشگاه.
– همکاری با وزارت آموزش و پرورش در جهت ساخت دبستان و مدرسه راهنمایی و دبیرستان در زمین موقوفه واقع در خیابان آفریقا تقاطع میرداماد و هم چنین در زمین واقع در شهرری.
– مساعدت با آن وزارتخانه برای احداث بیش از ۷۷۰ واحد مسکونی برای اعضاء شرکت تعاونی مسکن فرهنگیان شهرری که اعضاء آن از معلمین و دبیران شاغل آن شهرستان می باشند.

ب- فعالیت های بهداشتی:
– بهبودستان مورد نظر واقف و پیش بینی شده در وقفنامه که در جریان اخذ موافقت اصولی از مراجع ذیربط و تأمین هزینه آن می باشد.
– ایجاد فضای سبز در بیش از یکصد هزار متر مربع از زمین موقوفه واقع در شهرری و محوطه شهرک فاطمیه با همکاری شهرداری منطقه ۲۱.
– همکاری شهرداری منطقه ۲۱ برای ایجاد پارک کودک در محوطه باغ سی و شش هزار متر مربعی موقوفه واقع در شهرری.

دنباله نوشته در این لینک:
www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/anjoman-ha/4720-ashenaei-ba-moghofat-afshar.html

***
نام‌آوران ایرانی – با یاد دکتر محمود افشار

مرحوم یغمایی
برگرفته از روزنامه اطلاعات

دیگر از نویسندگان مجله مرحــــــوم دکتر محمودافشار رحمه الله علیه است. در سال 1304 شمسی که دکتر افشار مجلۀ آینده را ایجاد کرد جوانی بود سی و چند ساله، تحصیل کرده و از اروپا آمده، خوش قواره و بلند اندام. منزلی داشت در«سر درسنگی» اوایل خیابان پهلوی سابق که محلی بسیار با بها و مرغوب بود. نویسندگان معروف آن دوره از قبیل علی دشتی و یحیی دولت آبادی و نصرالله فلسفی و سعید نفیسی و رشید یاسمی و دیگران سرشب‌ها در خانه‌اش اجتماع می‌کردند و از هر در سخن می‌راندند.

مجلۀ آینده سخت مورد توجه بود، چون اوایل سلطنت رضاشاه بود و مطالبی سیاسی را که آینده چاپ می‌کرد دیگران جسارت نداشتند که بنویسند، از مخالفین جدی انتقال سلطنت از قاجاریه به پهلوی مصدق بود و علاء و دولت آبادی و تقی‌زاده که در مجلس برخلاف پهلوی نطق کردند و دکتر افشار نطق و خطابۀ آنان را تمام و کمال در مجلۀ آینده نقل کرد و یک نوع دریچۀ آزادی بود که درآن زمان بسیار اهمیت داشت و کسی باور نمی‌کرد روزنامه یا مجله‌ای بتواند آن خطابه‌ها را در معرض مطالعۀ عموم بگذارد. از این روی مجلۀ آینده اهمیت بسیار یافت.

باید گفت که دکتر افشار به نویسندگی بیشتر شهرت داشت تا به شاعری،‌اما چند قطعه شعر از او که در مجلۀ آینده و بیشتر در مجلۀ یغما چاپ شده یک نوع لطف و تازگی دارد که خاص خود او است. قطعه‌ای دارد در مجلۀ یغما به عنوان دختر گل فروش که از حیث وزن و مطلب تازه و نو است نه چون اشعار نو پردازان. باید خواند و لذت برد.

برگرفته از ایران بوم

***

بر سر مزار پندار و پویا + عکس

اروز شانزدهم دی‌ماه نود و هشت در نهمین ساگرد درگذشت محسن پزشکپور، بنیانگذار و رهبر نهضت پان ایرانیسم، تگروهی از هموندان حزب پان ایرانیست بر سر مزار ایشان در آرامستان کرج حاضر شده و با خواندن “سرآغاز حزبی” و سرود ” ای ایران” نسبت به مقام شامخ نخستین سرباز نهضت پان ایرانیسم ادای احترام نمودند.
حاضرین سپس بر سر مزار “پویا بختیاری”، یکی از جانباختگان وقایع آبان ماه حاضر شده و یاد این جانباخته میهن را گرامی داشتند.

برگرفته از سازمان جوانان حزب پان ایرانیست

***
۱۷ دی سالروز جانباختن بابک خرمدین، نماد شجاعت ، میهن پرستی ، مقاومت

یک روز پادشاهی بهتر از چهل سال بردگی است. مهم نیست زنده می‌مانم یا می‌میرم، هر جا که من‌ باشم یا از من یاد شود، من آن‌جا پادشاهم.
بابک خرمدین

قلعه بابک خرمدین در منطقه‌ای در “ارسباران قره داغ” و در ارتفاع 2300 متری از سطح زمین که روزگارانی نماد مقاومت در برابر بیگانگان بود، كه ۲۲ سال در آن جلوی لشکریان عرب ایستادگی کرد و چهره خاک ایران به خونش رنگی شد

امروز ۱۷ دی سالروز جانباختن بابک خرمدین ، نماد شجاعت ، میهن پرستی ، مقاومت

راهش پررهرو باد
سازمان برونمرزی حزب پان ایرانیست

***
سروده پروین اعتصامی بمناسبت 17 دی ماه

شعر زن در ایران که امروزه از دیوان پروین اعتصامی حذف و سانسور شده است

زن در ایران، پیش از این گویی که ایرانی نبود
پیشه‌اش، جز تیره‌روزی و پریشانی نبود
زندگی و مرگش اندر کنج عزلت می‌گذشت
زن چه بود آن روزها، گر زآن که زندانی نبود
کس چو زن اندر سیاهی قرنها منزل نکرد
کس چو زن در معبد سالوس، قربانی نبود
در عدالتخانه انصاف زن شاهد نداشت
در دبستان فضیلت زن دبستانی نبود
در قفس می‌آرمید و در قفس می‌داد جان
در گلستان نام از این مرغ گلستانی نبود
عیبها را جامهٔ پرهیز پوشانده‌ست و بس
جامهٔ عجب و هوی بهتر ز عریانی نبود
چشم و دل را پرده میبایست اما از عفاف
چادر پوسیده، بنیاد مسلمانی نبود
خسروا، دست توانای تو، آسان کرد کار
ورنه در این کار سخت امید آسانی نبود
شه نمی‌شد گر‌در این گمگشته کشتی ناخدای
ساحلی پیدا از این دریای طوفانی نبود
باید این انوار را پروین به چشم عقل دید
مهر رخشان را نشاید گفت نورانی نبود

***

حزب پان ایرانیست
همبستگی‌ ملی‌ . یکپارچگی ایران . حاکمیت ملت
هم میهن گرامی‌: برای ایرانی یکپارچه، آزاد، آباد، سربلند و دمکرات با حاکمیت ملت به ما بپیوندید
کنون ای هم وطن ای جان جانان / بیا با ما بگو پاینده ایران

درخواست هموندی
hamvandi@paniranist.org

نامه پان ایرانیسم در شبکه های اجتماعی

تارنما: www.paniranism.info
فیسبوک: facebook.com/nameh_paniranism
تویتر: twitter.com/paniranism
تلگرام: t.me/Naameh_Pan

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Copyright©2010-2018.