هم میهن گرامی, مهر نموده و ما را در پخش نامه پان ایرانیسم یاری نمایید. سپاس!
نامه پان ایرانیسم
شماره 100 آدینه 5 تیر ماه 1399؛ 26 ژوئن 2020
www.paniranism.info . iran@paniranism.info
درود بر هم میهنان گرامی
مطالب زیر تقدیم میشوند
شمارش معکوس برای دور تازه اعتراضات سراسری در ایران، روشنک آسترکی
اتفاقات غیزانیه : محرومیت استراتژیک ترین استان ایران، ریاض دانش پژوه
از تورگوت اوزال تا امروز؛ سیاست تعقیب نزدیک، سالار سیف الدینی
گسترش خودکشی به دلیل فقر و تنگدستی در ایران؛ از کارگر و جانباز جنگ تا زن و کودک…
اعتراضات سراسری آبان ۹۸
شمارش معکوس برای دور تازه اعتراضات سراسری در ایران
روشنک آسترکی
شمارش معکوس برای دور تازه اعتراضات سراسری در ایران
– فقر و فلاکت در جامعه به سرعت گسترش مییابد و میلیونها ایرانی به «سپر انسانی» در برابر بحرانهای اقتصادی کشور و برای حفظ قدرت و ایدئولوژی نظام اسلامی تبدیل شدهاند.
– وضعیت قشرهای زیادی از جمله بازنشستگان و کارگران از مشکل «سبد معیشت» عبور کرده و دغدغه میلیونها نفر تأمین سرپناه و حداقل خوراک است.
– وزیر کشور معتقد است «مسائل امنیتی را نمیتوان پشت تریبون گفت!» رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به کاهش درآمدهای نفتی میگوید که برآورد میزان فروش نفت و گاز در سال جاری را در جلسه «غیرعلنی» و «غیررسمی» با نمایندگان در میان میگذارد!
– افق تیره و تار اقتصادی، بینظمی و پریشانی سیاستگذاران، مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی را وادار کرده تا پشت درهای بسته به بررسی وضعیتی بپردازند که نظام مورد دفاع آنها برای کشور به وجود آورده است. دغدغهی آنها نه حل مشکلات مردم بلکه مقابله با اعتراضات و شورشهایی است که در راهند!
***
اتفاقات غیزانیه : محرومیت استراتژیک ترین استان ایران
توییت ریاض دانش پژوه درباره اتفاقات غیزانیه : محرومیت استراتژیک ترین استان ایران،حاصل نگاه غیر ملی چهل سال اخیر است.به یاد داریم پیش از کژراهه_۵۷ ، خوزستان دروازه مدرنیته و آبادانی ایران شده و آبادان_خرمشهر به عنوان متروپل های ما در خلیج فارس می درخشیدند
هویت شهری (آبادانی و خرمشهری)،جایگزین نگاه قبیله ای شده و به دور از بازی های قومی_مذهبی؛ نگاهی ملی بر خوزستان زرخیز ما حاکم بود.
امروز اما شاهد هستیم مناصب بر اساس روابط، روابط بر اساس قومیت و قومیت بر پایه سبد رای انتخاباتی شکل و تقویت می شود
شلیک به فرزندان تشنه و محروم ایران در غیزانیه،معلول وجود شبکه فساد پیچیده ای است، که با تقویت عامدانه سیستم قبیله ای در خوزستان، مصداق بارز اقدام علیه امنیت ملی محسوب میشود
* ریاض از هم میهنان عرب زبان واز هموندان سازمان جوانان حزب پان ایرانیست می باشد.
***
از تورگوت اوزال تا امروز؛ سیاست تعقیب نزدیک
سالار سیف الدینی
وزیر کشور ترکیه در روزهای گذشته صحبتهایی درباره مسائل امنیت مرزی بین دو کشور مطرح کرد که ماهیتی جنجالی دارد و باعث تعجب همگان شده است. او هنگام بازدید از دیوار مرزی این کشور با ایران در استان آرارات ترکیه گفت: «هماکنون حدود صد تروریست پکک در منطقه دامبات ماکو در شمال غربی ایران حضور دارند. این مسئولیت ایران است که آنجا را پاکسازی کند». سویلو از طرف ایرانی خواست که «طبق توافقات از مبارزه ترکیه با تروریستها حمایت کند». او همچنین تأکید کرد: «میخواهیم جهان هم بداند که اکنون در آن سوی مرز در منطقه دامبات ماکو حدود صد تروریست حضور دارند. این موضوع برای ما مهم است. اگر وارد دامبات ماکو شویم، یک تروریست در آنجا نخواهیم گذاشت. این مسئولیت همسایه ما ایران است و آنها نیز به این مسئولیت آگاهاند. امیدواریم این اتفاق بهزودی بیفتد».
درباره این اظهارات چند نکته شایان تأمل است:
1. در هفتههای گذشته، چند حمله تروریستی به مرزبانان ایرانی از ناحیه مرزی ترکیه یا شمال عراق که ترکیه در آنجا نیرو مستقر کرده و اجازه تحرک به نیروهای پکک را نمیدهند، صورت گرفته است. برای طرف ایرانی سؤال بود که چگونه در حالی که پهپادهای ترکیه میتوانند حتی اهداف غیرنظامی را به صورت نظامی تشخص داده و هدف قرار دهند (کمااینکه چند شهروند سردشتی در منطقهای هدف قرار گرفتند که ترکیه در آن حضور دارد)، نیروهای پژاک با ادوات جنگی بهآسانی از منطقه تحت کنترل آنها عبور کرده و به مرز ایران شبیخون زدهاند!
2. در گذشته ایران همکاری زیادی در توافقات مرزی یعنی چیزی که وزیر کشور آن را در ردیف مسئولیت ایران تلقی کرده، با ترکیه داشته است. موافقت دولت وقت ایران با معاوضه آرارات کوچک در قبال قطور (1310) یکی از آنهاست که حتی امروز نیز در ایران مورد انتقاد است؛ زیرا اهمیت استراتژیک قطور با آرارات کوچک یکسان نیست. ولی با وجود همه این همکاریها، ترکیه هنوز نتوانسته پس از 80 سال به مشکلات امنیت مرزیاش پایان دهد؛ چنانچه پس از چند عملیات در چهار سال در شمال سوریه، گویا هنوز تهدید کردها ادامه دارد و معلوم نیست این تهدید چه زمانی پایان خواهد گرفت، اما ظاهرا بهانه خوبی برای قلمروگستری ترکیه به وجود آورده است.
3. پکک یک سازمان مربوط به فضای سرزمینی ترکیه است. زبان رسمی آن ترکی است و به گفته بسیاری از کارشناسان و نویسندگان در خودِ ترکیه، سازمانهای امنیتی این کشور در تأسیس یا ادامه بقای آن نقش داشتهاند. شامل طیار، نماینده حزب عدالت و توسعه در مجلس، از مدافعان این نظریه است. به هر رو، به دلیل سیاستهای سختگیرانه ترکیه در قبال کردها، یک جنبش سیاسی خشن و جداییطلب به نام پکک در کشور به وجود آمده و دامنه آن به ایران نیز کشیده شده و موجب ناامنی شده است.
علاوه بر خود پکک، پژاک نیز مشکلات و هزینههایی برای امنیت ایران ایجاد کرده است. ممکن است اعضای این گروههای تروریستی در مناطق صعبالعبور کوهستانی هر سه کشور موقتا لانه کنند، اما در این مورد خود ترکیه باید پیشگام مبارزه باشد؛ کمااینکه کشیدن دیوار در آن سوی مرز روشی مناسب است؛ زیرا کشور ما چندین بار تاوان رفتار ترکیه با اقلیتهای خود را داده است.
4. اینکه ایران به ارتش ترکیه اجازه دهد برای عملیات نظامی وارد خاک ایران شوند، اصولا حتی موضوع بحث نیز نمیتواند باشد. اولا ترکیه در این خصوص سوءسابقه دارد؛ زیرا هنگام قیام نوریپاشا و اجازه ایران به ارتش ترکیه برای عبور و استقرار در آرارات کوچک، نیروهای ترکیه حتی پس از عملیات نیز حاضر به تخلیه منطقه نشدند و این موضوع ممکن بود به جنگ بین دو کشور منجر شود! همانطور امروز هم پس از سرکوب پکک در شمال سوریه، حاضر به ترک خاک این کشور نیست! دوم اینکه ظاهرا وزیر کشور ترکیه که از سنت حزبی نزدیک به حزب تورگوت اوزال است، ایران را با عراق دهه 80 اشتباه گرفته و به بهانه «تعقیب نزدیک»، دنبال عقد قراردادی است که قبلا با صدام حسین در 1984 منعقد کرده بود که البته آن نیز منجر به نابودی پکک نشد.
5. بعید است وزیری که ریشه در احزاب مام میهن و راه راست دارد، با این تجربه تاریخی آشنا نبوده باشد، اما آنچه موجب تعجب است، طرح چنین درخواستی از کشوری مانند ایران است. نیروهای یاغی و تروریست همیشه از موقعیت کوهستانی منطقه برای تحرکات آفندی استفاده میکنند؛ همانطور که همین گروهها از خاک ترکیه متعرض ایران نیز میشوند و این موضوع جدیدی نیست. آیا ترکیه نمیداند ایرانیها چه واکنشی میتوانند به این درخواست داشته باشند؟ در هر صورت، این اظهارات شاید ناشی از بیتجربگی و ناپختهبودن وزیر کشور باشد، اما بدیهی است مشکل فعلی ترکیه، ناشی از سیاستها و انتخابهای خود این کشور بوده و ایران نیز اجازه نمیدهد پای سرباز خارجی به مرزهایش باز شود.
6. موضوع تمامیت ارضی برای کشورهای باسابقه از اهمیت زیادی برخوردار است. بنابراین برای طرف ایرانی قابل درک است که ترکیه نگران فعالیت گروههای تجزیه طلب در شمال عراق یا سوءاستفاده آنها از موقعیت کوهستانی مرزها باشد. بااینحال، سؤال مهمی که وجود دارد، این است که چرا گروهها یا افرادی با نیت و اهداف مشابه، علیه موجودیت و تمامیت ارضی ایران در ترکیه فعالیت کرده و وزیر کشور ترکیه این تناقض را چگونه حل میکند که تعدادی تجزیهطلب که هدف آنها ضربه به موجودیت ترکیه است، بدون اطلاع ایران در نقطه مرزی و موقعیت کوهستانی پنهان شدهاند و وی از ایران انتظار عمل به مسئولیت دارد، ولی در مقابل تعداد بیشتری تجزیهطلب در آنکارا و استانبول فعالیت رسمی و دائمی دارند یا به انتشار سایت، نشریه و… میپردازند؟!
وزیر کشور ترکیه بهتر است نخست وضعیت این گروهها را در قلب کشور سروسامان دهد، سپس انتظار داشته باشد ایران در کوهستانهای صفر مرزی دنبال چند فراری بگردد.
7. ترکیه دولتی قدیمی است و احتمالا آداب دولتمداری را میداند. دولتهای کهن عموما بر اساس سنتها و اهداف ژئوپلیتیکی تصمیم میگیرند. هر دو کشور در آغاز جنگ سرد در ماجرای زیادهخواهی استالین احساس تهدید کردند؛ همانطور که شوروی چشم طمع به استانهای شمال غربی ایران دوخته بود، به استانهای شمال شرقی (قارص، ایغدیر و آرتوین) و تنگههای استانبول نیز چشم دوخته بود. هر دو کشور عملکرد یکسانی برای حفاظت از خود داشتند و در کنار هم بودند. بهتر است این تجربه تاریخی نیز مدنظر وزیر کشور ترکیه قرار گیرد و بر اساس این سنتها درباره حمایت از بقایای جنگ سرد و نیروهای استالین حرکت کند. هرچند انتظار نمیرود سیاستمداران و وزرای کشور همه زوایای تاریخی را شخصا بدانند، اما از یک دولت معتبر انتظار میرود مشاوران و رایزنهایی داشته باشد که سنتهای تاریخی در دیپلماسی و سیاست خارجی را به آنها یادآوری کنند.
بر گرفته از تارنمای آذری ها
***
گسترش خودکشی به دلیل فقر و تنگدستی در ایران؛ از کارگر و جانباز جنگ تا زن و کودک…
گسترش خودکشی به دلیل فقر و تنگدستی در ایران؛ از کارگر و جانباز جنگ تا زن و کودک…
– یکی از همکاران کارگر جانباخته گفته او در تأمین هزینههای زندگی ناتوان بود و همین امر در تصمیم برای خودکشی وی بیتاثیر نبوده است.
– يكى از كارگران حراست شركت نفت اميديه نیز به دليل پرداخت نشدن حقوقش دست به خودکشی زد که توسط دوستانش نجات پیدا کرد.
– خودکشی یک جانباز در کرمانشاه نیز واکنش وسیعی در افکار عمومی یافت.
گسترش خودکشی به دلیل فقر و تنگدستی در ایران؛ از کارگر و جانباز جنگ تا زن و کودک…
***
حزب پان ایرانیست
همبستگی ملی . یکپارچگی ایران . حاکمیت ملت
هم میهن گرامی: برای ایرانی یکپارچه، آزاد، آباد، سربلند و دمکرات با حاکمیت ملت به ما بپیوندید
کنون ای هم وطن ای جان جانان / بیا با ما بگو پاینده ایران
درخواست هموندی
hamvandi@paniranist.org
نامه پان ایرانیسم در شبکه های اجتماعی
تارنما: www.paniranism.info
فیسبوک: facebook.com/nameh_paniranism
تویتر: twitter.com/paniranism
تلگرام: t.me/Naameh_Pan