هم میهن گرامی, مهر نموده و ما را در پخش نامه پان ایرانیسم یاری نمایید. سپاس!
نامه پان ایرانیسم
شماره 58 -چهار شنبه 28 آذرماه 1397 – 19 دسامبر 2018
www.paniranism.info . iran@paniranism.info
درود بر هم میهنان گرامی
نوشته های زیر تقدیم می شوند
۲۸ آذر سالروز درگذشت دکتر محمود افشاریزدی یاد باد.
آشنایی با بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار یزدی
نامآوران ایرانی – با یاد دکتر محمود افشار
یادی از عباس یمینی شریف در سالگرد درگذشتش
بدرود با یک یار دیرگام، در گذشت سرور پرویز نجفیانی
شب یلدا فرخنده باد
شب یلدا هما ارژنگی
مراسم شکرانه انار در یلدای نیاوران
شب یلدا فرخنده باد
۲۸ آذرماه، روز درگذشت دکتر محمود افشار یزدی (۱۲۷۲ یزد – ۱۳۶۲ تهران) دولتمرد، نویسنده، شاعر و روزنامهنگار ایرانی است.
یادش گرامی باد.
محمود افشار یزدی، فرزند محمدصادق، در سال ۱۲۷۲ خورشیدی در یزد متولد شد.
در نوزده سالگی به قصد ادامهٔ تحصیل راهی سویس شد و طی هفت سال در لوزان دورهٔ لیسانس و دکتری حقوق را به پایان برد و از دانشکدهٔ علوم سیاسی دانشگاه لوزان درجهٔ دکتری دریافت کرد.
دکتر محمود افشار یزدی در ۲۸ آذر ۱۳۶۲ در ۹۰ سالگی در تهران درگذشت.
دکتر محمود افشار یزدی از سال ۱۳۰۰ وارد عرصهٔ مطبوعات شد. در سال ۱۳۰۴ مجلهٔ آینده را تأسیس کرد که ابتدا دو سال (۲۴ شماره) منتشر شد. سپس از سال ۱۳۲۳ انتشار آن را از سر گرفت و ۱۶ شمارهٔ مجله طبع شد. انتشار مجلهٔ آینده را یک بار دیگر در سال ۱۳۳۸ تجدید کرد و تنها ۶ شماره انتشار داد. دورهٔ جدیدمجله آینده در سال ۱۳۵۸ توسط فرزندش ایرج افشار آغاز به انتشار کرد.
از اقدامات مهم وی ایجاد بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار است.
همچنین قسمتی از مستغلات خود را در باغ فردوس شمیران وقف مؤسسه لغتنامه دهخدا کرد.
دکتر محمود افشارمستغلات خود رادر باغ فردوس و دیگر نقاط تهران وقف زبان فارسی وتمامیت ارضی ایران کردهاند که شرح مفصل آن در کتاب پنج وقفنامه دکتر محمود افشار یزدی آمده است. قسمتی از باغ آن نیز در اختیار لغت نامه دهخدا میباشد. ازجمله قبل از مرگ خودزمین بزرگ خود را که در میرداماد کنونی است را وقف دبستان و راهنمایی و دبیرستان کرد.
برگرفته از کانال تلگرامی ایرانبوم
***
۲۸ آذر سالروز درگذشت دکتر محمود افشاریزدی یاد باد.
این دولتمرد، نویسنده، شاعر و روزنامهنگار ایرانی به سال ۱۲۷۲ در یزد به دنیا آمده و در ۱۳۶۲ در تهران بدرود زندگی گفت.
واژه پان ایرانیسم برای نخستین بار در سال ۱۳۰۶، توسط محمود افشار یزدی، وارد فرهنگ واژگان سیاسی ایران شد.
محمود افشار اندیشه پانایرانیسم را به مانند یک جریان دفاعی فرهنگی در برابر اندیشههای تهاجمی پان ترکیسم و پانعربیسم پیشنهاد داد.
۲۰ سال بعد روز پانزدهم شهریور ۱۳۲۶ خورشیدی مکتب پانایرانیسم به عنوان یک جنبش سیاسی توسط محسن پزشکپور در شهر تهران بنیانگذاری گردید.
از اقدامات ماندگار این مرد بزرگ ایجاد بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار است.
دکتر محمود افشارمستغلات خود رادر باغ فردوس و دیگر نقاط تهران وقف زبان فارسی وتمامیت ارضی ایران کردهاند که شرح مفصل آن در کتاب پنج وقفنامه دکتر محمود افشار یزدی آمدهاست. قسمتی از باغ آن نیز در اختیار لغتنامه دهخدا میباشد. ازجمله قبل از مرگ خود زمین بزرگ خود را که در میرداماد کنونی است وقف دبستان و راهنمایی و دبیرستان کرد.
روانش شاد و راهش پر رهرو باد.
بر گرفته از کانال خبری پان ایرانیست
***
آشنایی با بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار یزدی
نشانی: تهران – تجریش – خیابان ولی عصر – چهارراه زعفرانیه – خیابان شهید عارف نسب (بخشایش) – کوچه لادن – شماره۶
تلفن: ۲۲۷۱۷۱۱۵
اهداف
روانشاد دکتر محمود افشار یزدی در طول سالهای ۱۳۳۷ شمسی تا سال ۱۳۴۱ کلیه املاک و مستغلات خود را طی پنج وقفنامه بر اساس قواعد فقهی و ضوابط قانونی وقف عام نموده و سپس برای اجرای نیات و تحقق اهداف خویش که در متون وقفنامه و هم چنین در کتابی تحت عنوان «پنج وقفنامه» تشریح و احصاء شده مبادرت به تأسیس بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار نموده است.
این بنیاد موقوفه تا سال ۱۳۶۲ تحت تولیت و مدیریت واقف اداره می شد ولی پس از درگذشت ایشان طبق مفاد وقفنامه و تأیید سازمان اوقاف و امور خیریه کشور از سوی شورای تولیت یازده نفری اداره می شود که پنج نفر آنها به عنوان متولیان مقامی (مرکب از ریاست مجلس شورای اسلامی_ ریاست دیوان عالی کشور و وزراء بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و آموزش پرورش و ریاست دانشگاه تهران) و سه نفر از فرهیختگان به عنوان متولیان منصوص و سه نفر دیگر از اقوام و بستگان آن مرحوم به عنوان متولیان منسوب هستند اداره می شود بعلاوه امور اجرایی بنیاد بر عهدة هیأت مدیره پنج نفری است با عناوین رئیس و نائب رئیس و مدیرعامل و حسابدار و خزانه دار و دبیر از سوی شورای تولیت و به مدت سه سال قابل تمدید و یا تجدید انتخاب می شوند.
اهم اهداف واقف در وقف اموال و تأسیس آن بنیاد عبارت است از:
الف – فعالیت های فرهنگی به منظور تعمیم و گسترش زبان فارسی و تحکیم وحدت ملی از طریق:
– انتشار کتب و رسالات در زمینه های زبان فارسی_ تاریخ صحیح ایران_ جغرافیای تاریخی ایران تا کنون به تعداد ۱۰۲ جلد.
– اهداء کتب و رسالات مذکور به کتابخانه های معتبر جهان و دانشمندان و ایران شناسان.
– اعطاء جایزه سالیانه به پژوهشگران زبان فارسی و محققان و استادان ایرانی و خارجی که به تدریس در مراکز و مؤسسات ایران شناسی و دانشگاههای معتبر داخل و خارج کشور می پردازند.
– همکاری با دانشگاه تهران و مؤسسه لغتنامه دهخدا خصوصاً از حیث احداث و راه اندازی ساختمان مرکز آموزش بین المللی زبان فارسی.
– همکاری با دانشگاه امیرکبیر برای ساخت و ساز مورد نیاز در زمین مورد مالکیت موقوفه واقع در خیابان آفریقا، جهت احداث مجموعه ورزشی آن دانشگاه.
– همکاری با وزارت آموزش و پرورش در جهت ساخت دبستان و مدرسه راهنمایی و دبیرستان در زمین موقوفه واقع در خیابان آفریقا تقاطع میرداماد و هم چنین در زمین واقع در شهرری.
– مساعدت با آن وزارتخانه برای احداث بیش از ۷۷۰ واحد مسکونی برای اعضاء شرکت تعاونی مسکن فرهنگیان شهرری که اعضاء آن از معلمین و دبیران شاغل آن شهرستان می باشند.
ب- فعالیت های بهداشتی:
– بهبودستان مورد نظر واقف و پیش بینی شده در وقفنامه که در جریان اخذ موافقت اصولی از مراجع ذیربط و تأمین هزینه آن می باشد.
– ایجاد فضای سبز در بیش از یکصد هزار متر مربع از زمین موقوفه واقع در شهرری و محوطه شهرک فاطمیه با همکاری شهرداری منطقه ۲۱.
– همکاری شهرداری منطقه ۲۱ برای ایجاد پارک کودک در محوطه باغ سی و شش هزار متر مربعی موقوفه واقع در شهرری.
دنباله نوشته در این لینک:
www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/anjoman-ha/4720-ashenaei-ba-moghofat-afshar.html
***
نامآوران ایرانی – با یاد دکتر محمود افشار
مرحوم یغمایی
برگرفته از روزنامه اطلاعات
دیگر از نویسندگان مجله مرحــــــوم دکتر محمودافشار رحمه الله علیه است. در سال 1304 شمسی که دکتر افشار مجلۀ آینده را ایجاد کرد جوانی بود سی و چند ساله، تحصیل کرده و از اروپا آمده، خوش قواره و بلند اندام. منزلی داشت در«سر درسنگی» اوایل خیابان پهلوی سابق که محلی بسیار با بها و مرغوب بود. نویسندگان معروف آن دوره از قبیل علی دشتی و یحیی دولت آبادی و نصرالله فلسفی و سعید نفیسی و رشید یاسمی و دیگران سرشبها در خانهاش اجتماع میکردند و از هر در سخن میراندند.
مجلۀ آینده سخت مورد توجه بود، چون اوایل سلطنت رضاشاه بود و مطالبی سیاسی را که آینده چاپ میکرد دیگران جسارت نداشتند که بنویسند، از مخالفین جدی انتقال سلطنت از قاجاریه به پهلوی مصدق بود و علاء و دولت آبادی و تقیزاده که در مجلس برخلاف پهلوی نطق کردند و دکتر افشار نطق و خطابۀ آنان را تمام و کمال در مجلۀ آینده نقل کرد و یک نوع دریچۀ آزادی بود که درآن زمان بسیار اهمیت داشت و کسی باور نمیکرد روزنامه یا مجلهای بتواند آن خطابهها را در معرض مطالعۀ عموم بگذارد. از این روی مجلۀ آینده اهمیت بسیار یافت.
باید گفت که دکتر افشار به نویسندگی بیشتر شهرت داشت تا به شاعری،اما چند قطعه شعر از او که در مجلۀ آینده و بیشتر در مجلۀ یغما چاپ شده یک نوع لطف و تازگی دارد که خاص خود او است. قطعهای دارد در مجلۀ یغما به عنوان دختر گل فروش که از حیث وزن و مطلب تازه و نو است نه چون اشعار نو پردازان. باید خواند و لذت برد.
برگرفته از ایران بوم
***
یادی از عباس یمینی شریف در سالگرد درگذشتش
بیستوهشتم آذرماه مصادف است با سالگرد درگذشت عباس یمینی شریف، از نخستین شاعران و نویسندگان ادبیات کودک ایران.
عباس یمینی شریف بیش از ۳۰ کتاب برای کودکان دارد که از آن میان شعر با الفبا، باغ دوستی، پلنگ یکهتاز و کتاب توکا را میتوان نام برد. برخی از این آثار از کانونهای ادبی و فرهنگی ایرانی و بینالمللی جایزههایی دریافت کردهاند.
یمینی شریف از بنیانگذاران شورای کتاب کودک و انجمن پژوهشهای آموزشی پویاست و سردبیری و مدیریت شماری از مجلههای کودکان را نیز بر عهده داشت.
او در سال ۱۲۹۸ در تهران زاده شد و کودکی خود را در روستای دربند سپری کرد. از دوران کودکی شعر میسرود، اما سرودن برای کودکان را هنگامی آغاز کرد که در دانشسرای مقدماتی آموزگاری با ادبیات کودکان دیگر کشورها آشنا شد. در سال ۱۳۲۱ برای نخستینبار یکی از سرودههایش در روزنامه نونهالان چاپ شد. یک سال بعد با برنده شدن در نخستین مسابقه شعر برای کودکان به عنوان شاعر کودکان شناخته شد و از سال ۱۳۲۴ سرودههایش در کتابهای درسی دوره دبستان گنجانده شد.
یمینی شریف در همان سال مجله «بازی کودکان» را منتشر کرد که توانست به سبب زبان و محتوای مناسب با کودکان ارتباط برقرار کند، چنانچه گروهی از کارشناسان «بازی کودکان» را نخستین نشریه کودکان میدانند. از دیگر نشریههایی که مدیریت آنها را بر عهده داشت، مجلههای «دانشآموز» و «کیهان بچهها» را میتوان نام برد.
یمینی شریف سال ۱۳۳۲ برای گذراندن دوره کارشناسی آموزش و ادبیات کودکان به آمریکا سفر کرد. تجربههای تلخش از دوران مکتب و آشنایی با دیدگاههای نو در آموزش و پرورش کودکان او را بر آن داشت تا پس از بازگشت به ایران در سال ۱۳۳۶ با همراهی همسرش توران مقومی، دبستان روش نو را باز کند. دبستان روش نو پس از مدتی از کودکستان تا دبیرستان گسترش یافت و تا ۱۳۵۸ به کار خود ادامه داد.
از دیگر فعالیتهای او، بنیانگذاری جایزه ادبی عباس یمینی شریف برای تشویق نویسندگان و تصویرگران ایرانی، نگارش کتاب اول ابتدایی، کتاب اول و دوم برای بزرگسالان نوآموز، کتابهای آموزشی برای پدران و مادران و مقالههای آموزشی و اجتماعی در روزنامه کیهان آن زمان بود.
پس از درگذشت او، شورای کتاب کودک به پیشنهاد هومن یمینی شریف، فرزند مرحوم یمینی شریف، جایزه ادبی یمینی شریف را در زمینه شعر تأسیس کرد و در نخستین دوره آن که مصادف با مراسم 50 سالگی شورای کتاب کودک بود، به تعدادی از شاعران کودکان جایزههایی تعلق گرفت.
عباس یمینی شریف پس از نیم سده فعالیت برای کودکان در ۲۸ آذر ۱۳۶۸ به سبب بیماری درگذشت.
شعر زیر از ایشان است
ما گلهای خندانیم فرزندان ایرانیم
ما سرزمین خود را مانند جان می دانیم
ما باید دانا باشیم هوشیار و بینا باشیم
از بهر حفظ ایران باید توانا باشیم
آباد باش ای ایران آزاد باش ای ایران
از ما فرزندان خود دلشاد باش ای ایران
۱۲۹۸- تولد در محله پامنار تهران، اول خردادماه.
۱۳۰۳- عزیمت به دهکده ی دربند بهمراه خانواده در 5 سالگی.
– شروع به تحصیلات مقدماتی در مکتبخانه روستا.
۱۳۰۸- آشنایی با فرخی یزدی بواسطه خواندن اشعار وی برای آوازه خوان بی سواد روستا.
۱۳۱۲- آغاز سرودن اشعار با بهره گیری از اندوخته های مکتب و مدرسه.
۱۳۱۴- اخذ تصدیق شش ساله ابتدایی از دبستان دولتی تجریش.
۱۳۱۷- اخذ مدرک دوره اول متوسطه از دبیرستان دارالفنون تهران.
– ورود به دانشسرای مقدماتی تهران در سن 19 سالگی.
– آشنایی با ادبیات کودکان جهان پس از ورود به کتابخانه دانشسرا.
– شروع به مطالعه و ترجمه کتب مرتبط با کودکان.
۱۳۱۹- اخذ گواهینامه از دانشسرای مقدماتی.
برگرفته از ایران بوم
***
بدرود با یک یار دیرگام
دو روز پیش، خانواده پان ایرانیست یکی از یاران دیر پای خود را از دست داد. سرور پرویز نجفیانی ایرانپرست آذربایجانی از یاران دیر پای حزب پان ایرانیست که سالیانی دراز در راه رسیدن به آرمان ها و آماجهای نهضت پان ایرانیسم کوشید، در روز 17 دسامبر 2018
پس از گذر از دورانی سخت بیماری، در بیمارستان آرام در گذشت.
نامه پان ایرانیسم در گذشت سرور پرویز نجفیانی را به خانواده محترم ایشان، دوستان و آشنایان، هموندان و هواداران حزب پان ایرانیست و ملی گرایان و ایران دوستان تسلیت گفته و برای همه صبر و شکیبایی آرزو می کنیم.
اگر راه سخت است و بسیار ناهموارچه باک که جای پای رفتگان هموار میسازد راه را. روانش شاد و یادش گرامی باد.
پرویز بر فزاز قله دماوند
گذارش ویدویی اختر قاسمی از مراسم خاک سپاری سرور پرویز نجفیانی
***
شب یلدا هما ارژنگی
https://www.youtube.com/watch?v=FxT5UzwUdR8
***
مراسم شکرانه انار در یلدای نیاوران
https://www.aparat.com/v/PsX8H
***
حزب پان ایرانیست
همبستگی ملی . یکپارچگی ایران . حاکمیت ملت
هم میهن گرامی: برای ایرانی یکپارچه، آزاد، آباد، سربلند و دمکرات با حاکمیت ملت به ما بپیوندید
کنون ای هم وطن ای جان جانان / بیا با ما بگو پاینده ایران
درخواست هموندی
نامه پان ایرانیسم در شبکه های اجتمایی
تارنما: www.paniranism.info
فیسبوک: facebook.com/nameh_paniranism
تویتر: twitter.com/paniranism
تلگرام: t.me/Naameh_Pan